Raed Arafat, despre noua lege: Misiunea salvarii de vieti, inlocuita de competitia comerciala.

?Proiectul Legii sanatatii distruge sistemul integrat de urgenta care rezolva cazurile foarte grave, asigura o parte din sistemul de siguranta nationala si de aparare a Romaniei impotriva dezastrelor, misiunea salvarii de vieti fiind inlocuita de competitia comerciala, a spus, duminica, Raed Arafat, potrivit Mediafax.
Subsecretarul de stat Raed Arafat si Comisia de Urgenta a Ministerului Sanatatii au analizat, la sfarsitul saptamanii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sanatatii supus dezbaterii publice pana in 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenta.
Raed Arafat a precizat ca una dintre concluziile specialistilor vizeaza faptul ca sistemul integrat de urgenta va fi distrus prin proiectul noii Legi a sanatatii, din care dispar notiunile de public si privat, conceptul de lucru in cazurile foarte grave fiind “competitia comerciala”, adica batalia pentru bani, in locul misiunii de pana acum, cea de salvare de vieti.
“Cine da afara pe cine si cine castiga piata fata de cine”, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de stat Raed Arafat.
El a spus ca cel mai mare risc prin noul proiect este acela ca va fi distrus un sistem care acum functioneaza bine, fara sa se stie daca ceea ce este pus in loc va merge sau nu, precum si care va fi impactul lui.
“Al doilea risc este imprastierea personalului, asa incat sa nu mai avem servicii de calitate nici in public si nici in privat, pentru ca personalul este foarte putin. In unitatile de primiri urgente avem lipsa de 42 la suta medici, iar la ambulanta, 20-25 la suta din totalul de personal”, a explicat Raed Arafat.
Mai mult, fondurile pentru asistenta medicala de urgenta sunt aceleasi si in 2012, a mai precizat Raed Arafat.
“Daca aceeasi suma trebuie sa fie impartita cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decat anumite bucati din sistem. Si mai apare un risc, reactia la calamitati va fi necontrolata, nestandardizata si ineficienta. Doar la un accident, daca o sa apara dintr-o data trei furnizori concurenti si in final au de dus un singur bolnav pentru ca doi nu vor sa mearga la spital, firmele se bat intre ele cine ia bolnavul. Pentru ca va deconta numai cine va lua bolnavul”, a adaugat subsecretarul de stat.
El a mai spus ca privatii, chiar daca vor veni cu zeci de ambulante sau zeci de elicoptere, dupa cum au explicat initiatorii proiectului, vor dori sa isi amortizeze urgent investitiile. “Privatii vor profit”, a adaugat Raed Arafat.
“Se mai spune ca brusc am putea avea 20 de elicoptere, zeci de ambulante in plus. Pe ce surse de finantare. Pe finantare privata, da, este in regula si acum. Dar pe surse publice, de unde? Suntem intinsi cat ne permite plapuma. Chiar daca privatul vine si ma scuteste pe mine acum de o cheltuiala, el trebuie sa o recupereze. Va da afara publicul. Pe partea de transport are 80 la suta si, de asemenea, asigura si consultatii de urgenta la domiciliu. Majoritatea transportului de dializa, transport interclinic apartine privatului”, a mai spus Raed Arafat.
El a adaugat ca de fiecare data cand se stabileste cresterea numarul echipajelor si al elicopterelor, este studiata oportunitatea impreuna cu colegii de la Ministerul de Interne.
“Decidem ce putem face. Exista planuri clare. In intervalul 2007-2011 am suplimentat cu aproape 40 la suta numarul echipajelor pe urgenta la ambulanta si la SMURD. Totul a fost gandit. In urgenta, atata sunt fondurile, atat imi pot permite. Nu sunt datorii si probeleme in urgenta. Rata de salarii este cam de 63 la suta”, a mai spus Raed Arafat.
Comisa de urgenta a Ministerului Sanatatii se lupta pentru a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *