Raed Arafat: Posturile in sanatate au fost deblocate, urmeaza concursurile pentru angajare.

Aproximativ 3.800 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate, majoritatea sunt pentru spitalele din subordinea autoritatilor locale, astfel ca urmeaza organizarea concursurilor pentru ocuparea acestora, a anuntat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generala a CMR, informeaza Mediafax.
Raed Arafat a precizat ca odata cu deblocarea posturilor, angajarile se fac unu la unu, adica pleaca o persoana, se angajeaza alta, si nu unu la sapte, respectiv angajarea unei persoane numai daca pleaca alte sapte, cum s-a intamplat din 2009 si pana la deblocarea posturilor.
In legatura cu cresterea veniturilor in sistemul sanitar, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a spus ca o decizie in acest sens poate fi luata de Ministerul de Finante.
Raed Arafat a recunoscut ca lipsa personalului medical este o problema mare nu numai in Romania, dar si in toata Europa.
“Lipsa de medici este o realitate foarte mare nu numai la noi, ci in toata Europa. Pana in 2020, in Europa lipsa de lucratori sanitari va ajunge la aproximativ un milion”, a precizat Raed Arafat, prezent la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
Premierul Ponta a cerut, miercuri, ministerelor Sanatatii si Finantelor sa se asigure ca finantarea spitalelor va fi previzionata corect si mult mai realist in bugetul pe anul viitor decat in cel din 2012, astfel incat autoritatile sa nu mai fie obligate sa intervina in ultimul moment in ajutorul spitalelor.
“E un sistem de lucru de tip “pompier”, incepe sa arda situatia la un spital si venim repede cu o cisterna cu apa. Umblam cu masina de pompieri sau cu SMURD-ul ca sa intram doar in situatii de urgenta”, a spus Ponta, in sedinta de Guvernul.
Ministerul Sanatatii si CNAS analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte, urmare a ordonantei care permite noi angajamente bugetare doar dupa plata datoriilor, analiza luand in calcul numarul de internari efectiv realizate pana in octombrie si estimarea de cazuri pana la finele anului.
In urma acestei analize, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti.
Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, vineri, ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul in sistem fiind de 700 de milioane de lei.
Guvernul a emis, in 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *