Raiffeisen Bank atentioneaza statul roman din cauza Legii darii in plata

Raiffeisen va fi prima banca din tara care va adnota statul roman pentru legea darii in plata. Procesul de adnotare consta in atentionarea publica a statului cu privire la periclitarea investitiilor bancilor de legea darii in plata, asa cum se aplica la aceasta data.
Romania are semnate tratate bilaterale prin care asigura protectia investitiilor straine. Banca urmeaza sa se planga ca legea mentionata ignora tratatul bilateral, prin incalcarea dreptului la proprietate, au spus surse din piata bancara citate de economica.net.?
Statul ar urma sa primeasca un termen pana la care sa modifice legea, sub amenintarea unor procese in lant in tribunalele internationale din partea actionariatelor bancilor straine din Romania.
Sefii a patru banci-mama ale unor banci romanesti cu capital strain i-au transmis presedintelui Klaus Iohannis, la sfarsitul anului trecut, o scrisoare in care ii solicitau sa previna efectele legii darii in plata asupra sistemului bancar, ei avertizand ca pot da statul in judecata in la curtile de arbitraj internationale.
“Ne-ar placea sa evitam sa fim fortati sa luam in considerare pasi urmatori in a ne apara investitiile din Romania si am putea evalua actiuni legale in Romania, la nivel bilateral (in baza Tratatelor de Investitii Bilaterale in vigoare) precum si la nivel european. “, i-au scris liderii bancilor lui Klaus Iohannis.
Raiffeisen Bank, al patrulea jucator din sistemul ban?car dupa active, a raportat pentru primul semestru un profit de 36 mil. euro, cu 25% mai mic decat cel inregistrat in ace?easi perioada a anului 2015. Castigul Raiffeisen din primele sase luni ale lui 2016 este cel mai mic din 2009 incoace.?
Declinul castigului este explicat de banca romaneasca cu capital austriac prin adoptarea legii darii in plata in luna mai, care a obligat banca sa constituie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *