Raport negativ pentru propunerea privind interzicerea tigaretelor electronice in spatiile publice inchise, in comisia de sanatate

A fost acordat un singur vot pentru, restul fiind abtineri.
Unul dintre initiatorii proiectului, senatorul USR Cristian Ghica, a explicat ca proiectul are menirea “sa previna si nu sa interzica”.
Presedintele comisiei, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a apreciat ca proiectul, care abordeaza “o problema extrem complexa”, este “superficial”.
El a precizat ca problematica este inclusa intr-o propunere legislativa la care lucreaza senatorul PSD Emanuel Botnariu – Legea sanatatii mintale, care are un capitol dedicat adictiei.
“Presupun ca exista un lobby. Pe de alta parte, am inteles punctul de vedere al colegilor mei care sustin necesitatea rezolvarii aspectelor referitoare la taxare si reclame. (…) Aplicarea proiectului ar fi benefica. Sunt doua chestii care pot merge in paralel la fel de bine. In anii “50, nu numai ca parea ca era foarte sigur sa fumezi, dar era si foarte cool. Si au murit zeci de milioane de oameni din cauza bolilor asociate fumatului. (…) Dispozitivele electronice de fumat sunt de data recenta si nu pot fi facute studii. Un studiu serios se face dupa minim 10 ani”, a spus Cristian Ghica.
Vicepresedintele comisiei, senatorul PSD Renica Diaconescu, a spus ca in Anglia sunt promovate tigarile electronice “ca trecere spre nefumatori”.
Potrivit proiectului de lege, prin fumat “se intelege inhalarea voluntara a fumului rezultat in urma arderii tutunului continut in tigarete, tigari de foi, cigarillos si pipe, precum si inhalarea voluntara a aerosolilor rezultati in urma vaporizarii substantelor cu dispozitive electronice de tip “tigareta electronica” sau dispozitivelor ce incalzesc tutunul fara a produce combustia amestecului”.
“Actualmente, legea defineste fumatul prin prisma arderii tutunului si a inhalarii fumului. Tigarile electronice si dispozitivele ce incalzesc tutunul nu ard materia vegetala, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora in spatiile publice, conform legislatiei in vigoare. Or, necunoscand impactul pe care aceste produse …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *