Rasmussen:Viitorul secretar general al NATO trebuie sa convinga statele sa creasca bugetele MILITARE

El a atras atentia ca Rusia si-a sporit bugetul apararii cu 50% fata de anul 2008, in timp ce statele NATO l-au diminuat pe ansamblu cu 20%. “A sosit momentul sa stopam diminuarea bugetelor apararii, sa initiem inversarea acestei tendinte astfel incat sa ne crestem treptat cheltuielile militare pe masura ce economiile noastre se revigoreaza”, a punctat actualul secretar general al NATO, care se va intalni saptamana viitoare la Bruxelles cu succesorul sau, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg.
Rasmussen a subliniat ca statele europene membre ale Aliantei sunt cele care trebuie sa-si sporeasca alocarile bugetare pentru armatele lor, in conditiile in care in prezent doua treimi din totalul cheltuielilor militare ale NATO sunt asigurate de Statele Unite.
“Multe dintre capacitatile importante de care avem nevoie sunt furnizate doar de Statele Unite, iar o asemenea situatie este nesustenabila”, a amintit el. “Daca europenii doresc ca Statele Unite sa-si mentina angajamentul fata de securitatea Europei, atunci si ei trebuie sa se angajeze sa contribuie cu partea ce le revine”, a subliniat Rasmussen.
Anul trecut, numai Statele Unite, Marea Britanie, Grecia si Estonia au alocat apararii cel putin 2% din PIB, asa cum solicita Alianta.
Secretarul general al NATO …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *