Reactia lui Ponta la provocarile premierului Viktor Orban din ultimele zile: mi-a facut un compliment cand a zis ca pana in 2012 s-a inteles foarte bine cu Romania

de Alexandru Moise – Mediafax Publicat la: 27.07.2015 23:12 Ultima actualizare: 27.07.2015 23:13

Premierul Victor Ponta a declarat ca prim-ministrul ungar Viktor Orban i-a facut un compliment spunand ca pana in 2012 s-a inteles foarte bine cu Guvernul Romaniei, el aratand totodata ca atitudinile acestuia sunt “jignitoare” si “inacceptabile”, din punct de vedere politic, intre doua tari vecine.

Prezent intr-o emisiune la Antena 3, luni seara, Victor Ponta a fost intrebat de moderator cum comenteaza manifestarile premierului ungar, Viktor Orban, care a participat la un eveniment politic in Romania si, in acest context, premierul roman a afirmat ca a apreciat favorabil, in ceea ce-l priveste, declaratiile omologului sau de la Budapesta.
“Domnul Viktor Orban mi-a facut un compliment, mi-a zis ca pana in 2012 se intelegea foarte bine cu Guvernul din Romania si din 2012, nu. Eu am luat-o ca un compliment, pentru ca mie mi se pare ca atitudinile domniei-sale, nu ca prim-ministru – daca am vreo problema ca prim-ministru, discutam noi – ci ca lider politic sunt atitudini jignitoare la adresa Romaniei si atitudini inacceptabile din punct de vedere politic intre doua tari vecine si prietene”, a spus Ponta.

El a precizat ca nu vrea sa raspunda la provocari si sa “puna gaz pe foc”, dar considera ca premierul ungar are un comportament “nu doar ofensator, ci si provocator”.
Victor Ponta a afirmat ca cetatenii Romaniei nu vor mai accepta un guvern cu care Viktor Orban sa se inteleaga bine.
Premierul roman a amintit ca si el a fost in Ungaria, la o reuniune politica, dar si-a aratat respect fata de vecinii Romaniei.
El considera ca premierul Ungariei are asemenea manifestari pentru ca sunt politicieni romani cu care acesta este coleg in Partidul Popular European care il lauda.
“Doamna Macovei si domnul Laszlo Tokes sunt cei care ii canta in struna lui Orban, dar mai exista si alti cetateni. Intrebati-l pe Blaga ce crede, ca inteleg ca guvernul dinainte de 2012 ii placea domnului Orban”, a mai spus Ponta.
Seful Executivului a explicat ca Ministerul Afacerilor Externe a reactionat pentru ca “asa trebuie”.
Promovarea de catre premierul ungar, Viktor Orban, a simbolurilor Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc, la doar o zi dupa ce s-a pronuntat pentru “relatii eficiente” romano-ungare, este complet inacceptabila, a transmis MAE.
“Din pacate, la numai o zi dupa ce a facut apel la pragmatism si s-a pronuntat in favoarea unei relatii eficiente romano-ungare, premierul ungar V. Orban a ales sa posteze pe contul sau de Facebook imagini incluzand simboluri ale Ungariei Mari si ale Tinutului Secuiesc”, se arata intr-o reactie a MAE, postata pe Facebook.
MAE mai precizeaza ca “promovarea, personal de catre premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile si contrare spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 1996, Declaratiei privind cooperarea si parteneriatul strategic romano-ungar pentru Europa in secolul XXI din 2002 si ordinii constitutionale din Romania”.
Mai mult, ministerul roman al Afacerilor Externe mai spune ca o astfel de atitudine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *