Medicii si parintii care vor sa afle informatii certificate privind bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de vaccinare pot consulta de acum ghidul a”Recomandari de vaccinare in pediatrie”. Acesta este primul ghid de profilaxie a bolilor infectioase pediatrice din Romania si a fost lansat de Societatea Romana de Pediatrie (SRP), in cadrul campaniei a”Sa protejam impreuna copilaria”.
a”Una dintre interventiile cele mai utile pentru sanatatea copiilor nostri si profilaxia bolilor infectioase specifice copilariei este vaccinarea. In intreaga lume, vaccinarea a demonstrat ca reduce atat mortalitatea, cat si morbiditatea. In Romania se aplica aceasta masura importanta de profilaxie, dar cu toate acestea continua sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana”, a declarat profesorul doctor Marin Burlea, presedintele SRP, coordonatorul ghidului. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la mie (peste 9 decese la 1.000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana. Vinovate pentru decesele copiilor din tara noastra sunt anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala (48%), bolile infectioase ale aparatului respirator (30%) si accidentele (10%). Majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi evitate prin: alimentatie sanatoasa, imunizare si siguranta copilului.
Statisticile din perioada 2010-2011 arata o crestere ingrijoratoare a cazurilor de boli infectioase ale copilariei fata de anii precedenti. a”Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 in Europa sau hepatita B – locul 6 in Europa”, a spus profesorul Marin Burlea. In 2011 s-a inregistrat o crestere a cazurilor de rujeola, fiind confirmate 4.239, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cand au fost doar 193 de cazuri. In ceea ce priveste varicela, in 2011 au fost raportate 52.342 de cazuri, fata de 36.245 in 2010. Si numarul cazurilor de rubeola a crescut in 2011 la 3.494, de la 350 in 2010. In 2011 au fost inregistrate la nivel national 37.595 de cazuri spitalizate de boala diareica acuta. a”Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, in special la copiii mici. Se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani”, a precizat profesorul Burlea. In Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinati antipneumococic, mai putin de 3% sunt vaccinati impotriva varicelei si numai 2% sunt vaccinati antirotavirus.
Dintre …