RECONSTITUIREA. Cum au trait luni premierul Ponta si presedintele Basescu momentul prabusirii avionului in Apuseni

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

de Cristian ANDREI, Anca SIMINA Publicat la: 26.01.2014 20:25 Ultima actualizare: 26.01.2014 20:31

Vestea aterizarii fortate a unui avion cu medici intr-o padure din Apuseni a ajuns in ziua de 20 ianuarie 2014 la primii oameni din stat, Traian Basescu si Victor Ponta, in cateva minute dupa producerea accidentului. Dincolo de filmul operatiunii de cautare si salvare, catalogata ulterior oficial drept „un esec”, Ponta si Basescu si-au continuat in ziua respectiva programul stabilit anterior, cerand informari periodice. Astfel, premierul Ponta a participat in cursul serii la o emisiune TV si la o intalnire informala la restaurant cu jurnalistii acreditati la PSD, in timp ce presedintele Basescu, aflat in Israel, si-a facut periplul programat la Locurile Sfinte din Ierusalim.
In acest timp, comanda intregii operatiuni de salvare a fost transferata la ISU Alba. In situatii similare, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, prevazut de legea din 2004, s-a constituit, in primele momente, sub conducerea ministrului de Interne si in coordonarea prim-ministrului. In paralel, in situatia prabusirii unei aeronave civile, legea obliga la constituirea unui un centru operativ la Ministerul Transporturilor, care sa informeze inclusiv? ministrul, si, in subordinea acestuia, existenta unui centru de coordonare in ROMATSA.

Ponta a primit vestea mortii lui Iovan la restaurant, de la un ziarist
a?? Prima aparitie publica a premierului Ponta dupa accidentul aviatic din judetul Cluj a fost la televiziunea B1, in studioul caruia a fost prezent intre orele 20.00 si 21.30. Singurele informatii furnizate de premier au fost ca a incercat sa afle „care e situatia de la ministrii Stroe si Dusa, dar si de la domnul Arafat” si ca „ranitii sunt in viata”.
Premierul Victor Ponta nu facuse nicio declaratie publica despre accidentul aviatic din judetul Cluj, care a avut loc pe 20 ianuarie, intre ora 16.00 – momentul aterizarii fortate – si ora 20.00 – la care a inceput emisiunea. El a intarziat cateva minute la emisiune, scuzandu-se pentru faptul ca a incercat sa se informeze de la ministrii de Interne, Radu Stroe si cel al Apararii, Mircea Dusa despre victimele accidentului aviatic. Premierul Ponta a relatat la 20.07 ca a aflat de la Raed Arafat ca toti ranitii a”sunt in viata”.

„Raed Arafat nu este in tara, am vorbit cu domnia sa cu cei de la SMURD. Nu este in acest moment in tara, este daca nu ma insel seful ISU care coordoneaza aceasta operatiune de salvare”, a spus Ponta. Premierul nu a vorbit despre constituirea vreunei celule de criza, ci doar despre „coordonatorul” de la ISU.
Inainte de a pleca din studioul tv, premierul Ponta a primit un sms in care anunta ca persoanele implicate in accidentul aviatic din judetul Cluj au fost gasite. „Am primit un mesaj despre persoanele accidentate, au fost gasite in sfarsit. Da, au fost gasite Acum am primit si eu mesajul, acum se organizeaza evaluarea. Doamne ajuta sa fie cu succes operatiunea”, a anuntat Victor Ponta la ora 21.21.
La ora 21.21 premierul a anuntat, in direct, ca victimele au fost a”gasite, in sfarsit”.
a?? Dupa emisiune, Ponta a participat la o intalnire informala cu toti ziaristii acreditati la PSD, la restauratul a”Trattoria Il Calcio”. Prim-ministrul a stat la restaurant aproximativ o ora, intre orele 22 si 23. Primele informatii publice despre decesul pilotului Adrian Iovan au aparut in jurul orei 22.30.
La intalnire il asteptau deja vicepremierul Liviu Dragnea, europarlamentarul Daciana Sarbu – sotia premierului Ponta -, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, ministrul Fondurilor Europenene, Eugen Teodorovici, purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, cel care invitase ziaristii la discutia informala si europarlamentarul Corina Cretu.
Premierul Ponta a stat la masa cu sotia sa, Daciana Sarbu, cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu o parte dintre ziaristi. Pe tot parcursul intalnirii la restaurant, premierul a evitat sa comenteze accidentul aviatic din Cluj, desi a primit mai multe intrebari pe marginea acestui subiect. In schimb, cei din PSD au povestit ulterior ca premierul s-a declarat nemultumit de modul in care au comunicat autoritatile dupa producerea tragediei.
Pana la aflarea primelor informatii despre decesul pilotului Adrian Iovan, premierul Ponta a povestit cateva pasaje din interviul acordat B1, glumind pe seama prezentei sale la postul de televiziune si a schimbat impresii despre tenis si despre Simona Halep cu cei de la masa.
Pana ca televiziunile sa anunte oficial ca pilotul a murit, premierului i s-a transmis aceasta informatie de catre un ziarist, fara ca prim-ministrul sa o confirme sau sa discute despre acest subiect. Victor Ponta nu a raspuns, continuand conversatia obisnuita, fara sa acorde, la masa, o importanta anume acestei informatii.
Pana la plecare, in jurul orelor 23.00, premierul Ponta a schimbat sms-uri cu autoritatile. Dupa plecarea lui Victor Ponta impreuna cu Daciana Sarbu, la intalnire au mai ramas, pentru aproximativ 45 de minute, vicepremierul Dragnea, ministrul Teodorovici si secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.
La doua zile dupa accidentul aviatic, premierul Ponta a decis pe baza raportului vicepremierului Gabriel Oprea sa il demita pe secretarul de stat de la Interne, Catalin Chiper, si sa ceara destituirea sefului ROMATSA. Totodata, premierul Ponta a anuntat ca va cere in CSAT schimbarea sefului STS, Marcel Opris. Joi, ministrul de Interne, Radu Stroe si-a prezentat „demisia de onoare”, desi miercuri declarase ca nu va renunta la postul din minister. Seful IGSU, Ion Burlui, a demisionat din functie miercuri, acelasi demers facandu-l si directorul ROMATSA, Aleodor Francu.
Basescu, in silentio stampa. Presedintia a inceput propria ancheta
In ziua accidentului, presedintele Traian Basescu era in Israel. O vizita de stat in care s-a tinut la distanta de ziaristi. Cercul restrans al delegatiei oficiale a fost insa pus la curent cu situatia din tara inca din primul sfert de ora ?dupa ce avionul s-a prabusit in munti, sustin o parte dintre cei care l-au insotit. Cu atat mai mult cu cat printre cei cu care Traian Basescu a mers in Israel s-au numarat atat directorul SRI, George Maior, cat si directorul SPP, gen. Lucian Pahontu.
Ofiterii SRI s-au aflat, din relatarea pe care presedintele Consiliului Judetean Alba, Ioan Dumitrel, a facut-o pentru gandul, in echipele de …

spot_img