Referat DIICOT: Romanul arestat preventiv pentru fapte de terorism planuia sa atace trupe speciale din MAI: Le pregatesc o bomba!

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un barbat din Neamt a fost arestat preventiv pentru acte de terorism, dupa ce ar fi vrut sa?comita „atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar incerca capturarea sa in vederea reincarcerarii”. Potrivit procurorilor DIICOT, Cristian Birzu s-ar fi exprimat clar ca „nu este dispus sub nicio forma si?nu ar mai accepta/suporta o noua perioada de detentie in Romania, motiv pentru care planuieste sa-i lase sa intre in casa sa pe membrii trupelor de interventie, dupa care sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat”, informeaza Mediafax.
Potrivit purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Iasi, Diana Micu Cheptene, barbatul ar fi vrut sa comita „atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar incerca capturarea sa in vederea reincarcerarii”, potrivit DIICOT.
Totodata, s-au emis mandate de arestare au fost date si pe numele lui Gabriel Pintilie, Cristian Astefanoaei si Constantin Mandache, acuzati de initiere si constituire a unui grup infractional organizat si fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata. Decizia magistratilor Curtii de Apel Iasi a venit dupa aproape 7 ore de deliberari. Cei patru barbati au fost dusi in Arestul IPJ Iasi.
„In fapt s-a retinut ca inculpatul Birzu Cristian, domiciliat in Roman, judetul Neamt, cetatean roman convertit la islam si identificat cu indicatori de radicalizare, dupa ce a executat o pedeapsa privativa de libertate in regim de penitenciar in Germania si in Romania, si-a exprimat intentia de a comite atacuri cu bomba la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar incerca capturarea sa in vederea reincarcerarii, acesta aflandu-se sub masura controlului judiciar intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bacau”, arata DIICOT.
Barbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de catre Tribunalul Neamt la cinci ani de inchisoare pentru tentativa de omor, fapta ce a avut loc in februarie 2013, victima, un barbat de 42 de ani, fiind injunghiata in zona gatului. Potrivit DIICOT, in timpul executarii pedepsei intr-un penitenciar din Germania, barbatul a intrat in contact cu mai multi detinuti de religie musulmana, unii dintre acestia radicalizati, si s-a raliat la ideologia acestora, declarandu-si sustinerea fata de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.
„Desi era plasat sub control judiciar, inculpatul Birzu Cristian si-a manifestat intentia de a parasi Romania, prin orice mijloc si indiferent de consecinte, pentru a se deplasa in Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunitatii musulmane, sa intre in legatura cu elemente jihadiste din Siria”, arata procurorii.
Anchetatorii au stabilit de asemenea si existenta unui grup infractional organizat initiat in cursul anului 2017 de catre ceilalti trei retinuti si un alt suspect, specializat in contrafacerea de documente si inscrisuri oficiale, respectiv carti de identitate, documente de calatorie, permise de conducere, adeverinte medicale, contracte de munca, asigurari auto, placute de inmatriculare auto, autorizatii de transport etc.
„La gruparea infractionala a aderat si inculpatul Birzu Cristian care si-a manifestat in nenumarate randuri intentia de a ajuta si sustine persoane de origine musulmana sau persoane refugiate din tarile in care se desfasoara conflicte armate, de a patrunde in spatiul european, prin punerea la dispozitia acestora, contra cost, a documentelor de care acestia au nevoie, documente falsificate de catre membrii grupului infractional mentionat mai sus. In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca inculpatii Astefanoaei Cristian si Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte si de a gasi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificarii, de a primi sumele de bani date pentru falsificare si de a remite ulterior actele fasificate”, potrivit sursei citate.
Cristian Birzu ar fi aderat la grupare in 2017, el avand rolul de a indentifica clienti interesati sa obtina acte falsificate, oameni de la care primea bani. Totodata, barbatul ar fi obtinut acte false de la membrii gruparii pentru a iesi ilegal din Romania in cazul in care ar fi fost condamnat definitiv.
„In urma administrarii materialului probator a rezultat faptul ca, la sfarsitul lunii iulie 2017, inculpatul Birzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetatean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii caruia, prin intermediul membrilor gruparii infractionale, i-a efectuat un buletin de identitate romanesc pe care ulterior l-a expediat in Marea Britanie”, arata DIICOT.
Procurorii arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva, ca, in timpul deplasarilor repetate in lasi, dupa ce a fost eliberat din penitenciar, dar si in contextul relatiilor in lumea interlopa, Cristian Birzu si-ar fi procurat materiale/ dispozitive pe care sa le utilizeze intr-un atac violent.
„Inculpatul BIRZU CRISTIAN s-a exprimat clar, in sensul ca nu este dispus sub nicio forma si nu ar mai accepta/suporta o noua perioada de detentie in Romania si nu mai are nimic de pierdut, motiv pentru care planuieste sa-i lase sa intre in casa sa pe membrii trupelor de interventie, dupa care sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat”, potrivit documentului.
In timpul incarcerarii la Penitenciarul Iasi, barbatul a avut un comportament foarte violent, s-a impus ca sef de camera si a fost diagnosticat cu afectiuni psihice, respectiv tulburare de comportament si psihopatie iritabil-impulsiva, acesta fiind recidivist, arata procurorii.
„Cetateanul roman BIRZU CRISTIAN, conform datelor media, este unul din cei mai violenti traficanti de persoane, fiind stabilit in legatura inclusiv cu interlopul bucurestean Ioan Clamparu”, mai arata procurorii in refratul cu propunerea …

spot_imgspot_img