Referendum 2012. UN MILION DE MAGHIARI inclina balanta in favoarea lui Traian Basescu, “raul mai mic”. EXCLUSIV

de Adrian POPESCU Postat la: 24.07.2012 15:02 Ultima actualizare: 24.07.2012 15:02

Mediafax//Laszlo Mihaly
REZULTATUL de la REFERENDUM 2012 ar putea fi influentat de o “variabila” importanta. Schimbarea brusca de pozitie a lui Traian Basescu, care ii indeamna acum pe cetatenii Romaniei sa boicoteze referendumul, creeaza premisele ca “variabila” maghiara sa dobandeasca o importanta aparte in ecuatia scrutinului de duminica.
Cati dintre cei aproximativ un milion de maghiari se vor prezenta la urn? De amintit ca maghiarii sunt cu 210.000 mai putini ca la referendumul similar din 2007, potrivit rezultatelor preliminare ale recensamantului de anul trecut.
DA sau NU la referendum? Voteaza AICI in REFERENDUMUL VIRTUAL Gandul si castigi un iPad2!
Pozitia oficiala
“De fiecare data cand sunt alegeri, Uniunea subliniaza importanta prezentei la vot”, se spune clar intr-un comunicat din 17 iulie al UDMR privitor la pozitia acesteia fata de participarea etnicilor maghiari la referendumul de duminica.
Spre deosebire insa de 2007, cand consemnul de vot dat acestora de UDMR a fost “DA pentru demiterea lui Traian Basescu”, acum alegatorii maghiari sunt indemnati sa voteze “cum ii indeamna constiinta”. “Sfatul UDMR catre cetatenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor sai: votati cum va indeamna constiinta!”, indeamna comunicatul, adaugand si explicatia acestei schimbari de pozitie. “UDMR nu a incheiat intelegeri nici cu coalitia de guvernamant, nici cu partidul care il sprijina pe seful statului. Nu este misiunea UDMR sa faca dreptate in lupta politica intre partidele romanesti. Noi trebuie sa putem inclina balanta atunci cand este vorba despre obtinerea unei majoritati de voturi in favoarea intereselor comunitatii maghiare sau atunci cand miza o constituie intarirea drepturilor minoritatilor.”
De mentionat ca, la referendumul din 2007, consemnul “DA pentru demiterea lui Basescu!” dat de conducerea UDMR a avut un efect contrar zdrobitor: in Secuime, prezenta la urne a fost de numai 27,38% in Harghita – circa 72.000 din cei 271.000 de cetateni cu drept de vot – si de 31,15% in Covasna – aproape 62.000 din cei 185.000 de cetateni cu drept de vot. Iar mai bine de trei sferturi dintre participantii la scrutin – peste 76% in Harghita si aproape 83% in Covasna – au votat atunci pentru ramanerea lui Traian Basescu la Cotroceni.

Borbely Laszlo: “Electoratul maghiar trebuie sa mearga la vot”
In opinia ex-ministrului Borbely Laszlo, vicepresedintele politic al UDMR, electoratul maghiar trebuie sa participe in numar cat mai mare la referendum: “Nu ne bucura ce se intampla, dar maghiarii trebuie sa mearga cat mai multi la vot si fiecare sa voteze cum doreste. Oamenii sunt insa dezamagiti si dezorientati, multi s-ar putea sa nu mearga la vot si sa nu fie o participare spectaculoasa.” De remarcat ca indemnul participarii in numar cat mai mare la referendum nu a fost urmat si de actiuni concrete de convingere a electoratului sa iasa la vot: “Nu am organizat niciun fel de actiuni speciale, doar comunicatele date si niste intalniri ocazionale cu alegatorii, pentru ca noi consideram ca oamenii sunt maturi si stiu ce vor sa faca”.
Antal Arpad, edilul din Sfantu Gheorghe: “Demiterea lui Basescu nu e o miza directa pentru comunitatea maghiara”
Pentru Antal Arpad, primarul udemerist din Sfantu Gheorghe – care este si seful filialei locale a Uniunii – indemnul dat de conducerea UDMR electoratului maghiar de a participa in numar cat mai mare la referendum si de a vota fiecare cum vrea este “singura pozitie corecta in situatia actuala”. Edilul ne-a explicat apoi si schimbarea de atitudine a UDMR comparativ cu referendumul din 2007, cand rezultatul campaniei Uniunii pentru demiterea lui Basescu a fost ca peste trei sferturi din electoratul maghiar a refuzat sa dea curs apelurilor insistente ale lui Marko Bela&Co. de a participa la vot si de a vota “DA”: “Consemnul acela a fost o greseala, pe care comunitatea noastra a sanctionat-o asa cum se stie, cu participare foarte scazuta si cu un vot masiv . Dar ne-am dat seama de asta mai tarziu, cand am inteles ca demiterea lui Basescu nu era o miza directa pentru comunitatea maghiara. Si nu este nici acum, de aceea le-am cerut oamenilor sa voteze fiecare conform constiintei sale. Pentru ca singura miza pentru noi este reprezentarea comunitatii noastre in Parlamentul si in Guvernul Romaniei. In plus, acum se joaca dublu sau nimic, si USL-ul, si Traian Basescu, si PDL-ul au pus totul pe o carte, ori castiga tot, ori pierd tot, ceea ce este inacceptabil, din punctul nostru de vedere, pentru comunitatea maghiara.”
Lorincz Jigmond, primarul udemerist din Covasna: “UDMR-ul n-a spus sa iasa lumea la vot”
Indemnul conducerii UDMR ca electoratul maghiar sa participe la referendum a fost inteles insa “pe invers” de catre primarul udemerist al statiunii Covasna, Lorincz Zsigmond: “Nu e adevarat, domnule, conducerea UDMR-ului n-a spus sa iasa lumea la vot, doar a lasat la latitudinea fiecarui maghiar daca iese si cum voteaza! Asa ca ce actiuni de mobilizare sa facem, pregatim sectiile de votare si aranjam totul ca sa desfasoare bine referendumul, atata tot.” In ceea ce priveste prezenta la urne, edilul este sceptic ca aceasta va depasi 50%, desi la localele din urma cu o luna si jumatate procentajul a fost de aproape 65%: “Ca primar, pot sa va spun ca mai mult de jumatate dintre cei aproximativ 8800 de localnici din listele electorale nu vor merge la vot, pentru ca nu-i prea intereseaza tot scandalul asta dintre Basescu si USL. La locale a fost altceva, au iesit foarte multi pentru ca nu le era indiferent cine va conduce orasul in urmatorii patru ani. Dar acum e altceva, iar singura sansa ca sa fie o prezenta de peste 50% e sa mearga la vot cei vreo 3000 de turisti pe care-i avem permanent in statiune si care pot vota pe liste suplimentare”.

Bokor Alexandru, edilul UDMR din Praid: “Participarea la referendum e o obligatie civica”
Spre deosebire de colegul sau de partid si de functie din Covasna, edilul udemerist din comuna harghiteana Praid, Bokor Alexandru, sustine ca “participarea la referendum este o obligatie civica a fiecarui cetatean”. “Noi ii indemnam pe toti locuitorii comunei sa iasa la vot, am avut discutii si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *