Referendum in Macedonia, in 30 Septembrie, pentru aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Rusia este nemultumita

Parlamentul macedonean a stabilit data de 30 septembrie pentru organizarea referendumului la care cetatenii sunt chemati sa se pronunte in legatura cu aderarea la NATO si Uniunea Europeana, precum si in legatura cu recentul acord cu Grecia privind numele tarii.Mattis este cel mai recent dintr-o serie de lideri occidentali, intre care cancelarul german Angela Merkel, care au vizitat Skopje si care au cerut acceptarea acordului cu Grecia. “Nu vrem ca Rusia sa faca acolo ceea ce a incercat sa faca in multe alte tari”, a spus Mattis, adaugand ca este preocupat de o posibila ingerinta a Moscovei.In iulie, Grecia a expulzat doi diplomati rusi si a interzis altor doua persoane sa intre in tara pentru ca au incercat sa dea mita unor oficiali si sa organizeze demonstratii pentru a contracara acordul. Rusia a negat categoric acuzatiile si a ripostat cu expulzari ale unor cetateni greci, potrivit Agerpres.Ministrul american, care va fi la Skopje pentru doar cateva ore, urmeaza se intalneasca cu premierul si ministrul apararii maceconeni. El va fi primit de asemenea de presedintele macedonean Gjorge Ivanov, care se opune acordului.
Citeste si Peste un sfert dintre rusii acreditati in Elvetia ca diplomati ar fi spioni – RaportWashingtonul considera ca grupuri pro-ruse actioneaza pentru a submina referendumul si ca Moscova incearca sa duca o campanie de dezinformare. “Fara indoiala ca au transferat bani si duc campanii de influenta mai largi”, a spus Jim Mattis, apreciind ca nu este clar ce impact au avut eforturile Moscovei.Ambasadorul Moscovei la Skopje a criticat demersul Macedoniei de a adera la NATO, afirmand ca tara ar putea deveni “o tinta legitima”” daca relatiile dintre NATO si Rusia se vor deteriora.NATO a invitat Macedonia sa inceapa negocierile de aderare, dar a cerut ca tara sa-si schimbe Constitutia si sa adopte mai intai noua denumire. UE a anuntat de asemenea ca va stabili o data pentru negocierile privind aderarea Macedoniei pana la stabilirea noii denumiri a tarii, potrivit Agerpres.
Citeste si Rusia se pregateste de un CONFLICT pe scara largaIn pofida afirmatiilor presedintelui american Donald Trump, potrivit carora Alianta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *