Referendum in Turcia: Erdogan a revendicat victoria la referendum, dupa un rezultat foarte strans. Opozitia sustine ca votul a fost fraudat

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a revendicat victoria in referendumul care transforma tara sa intr-o republica prezidentiala si-i confera puteri extinse. ?Opozitia de la Istanbul sustine ca votul a fost fraudat si contesta rezultatul.?
UPDATE 13.45:?Seful Inaltei Comisii Electorale (YSK) a respins acuzatiile de frauda in referendumul din Turcia, scrie presa turca.
Sadi Guven, Presedintele YSK, Sadi Guven, a?declarat, luni, pentru presa ca decizia a fost luata pentru ca alegatori carora li s-a dat din greseala buletine de vot nestampilate sa nu fie “victimizati”.?El a insistat asupra faptului ca niciunul dintre buletinele de vot declarate valide nu sunt false sau exprimate fraudulos.
Dupa numararea a 99% din voturi, tabara “DA” conducea cu 51,34%. Seful Inaltei Comisii Electorale (YSK) din Turcia a confirmat victoria taberei a”DA”, cu precizarea ca aceasta are aproximativ 1,25 de milioane de voturi in fata taberei “NU”. La momentul anuntului YSK ramasesera de centralizat 600.000 de buletine de vot. Prezenta la urne a fost de 85%, in conditiile in care la urne au fost chemati aproximativ 55,3 milioane de cetateni turci cu drept de vot din tara si strainatate. Dupa anuntarea rezultatelor, Erdogan si-a convocat Cabinetul la Palatul Prezidential din Ankara.

Puteri sporite
Dupa ce toate cele 18 amendamente la Constitutie, aprobate prin referendum, vor fi transpuse in legislatie, Turcia va deveni, dintr-o republica parlamentara, o republica prezidentiala. Functia de premier va fi abolita, presedintele va numi Guvernul, va fi secondat de un numar de vicepresedinti. Atributiile Parlamentului vor fi reduse drastic. Legislativul nu-i va mai putea monitoriza pe ministri ?si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura. Presedintele va putea sa pastreze afilierea politica, in prezent fiind obligat sa fie neutru, adica sa se retraga din partidul pe listele caruia a fost ales.
Din cei 13 judecatori ai celei mai inalte instante judecatoresti din tara, seful statului va putea numi patru dintre ei. Amendamentele aduse Constitutiei vor intra in vigoare dupa alegerile generale din noiembrie 2019.
Pedeapsa cu moartea
Aseara, dupa ce victoria taberei “DA” se conturase, Recep Tayyip Erdogan a tinut un discurs televizat in care a salutat “decizia istorica” luata la referendum si a cerut tuturor tarilor sa respecte rezultatul scrutinului. Totodata, el nu a exclus posibilitatea organizarii unui nou referendum pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea. O astfel de decizie ar stopa procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.

Reactii internationale
a”Tinand cont de rezultatul strans al referendumului si de implicatiile ample ale amendamentelor constitutionale, le cerem si autoritatilor turce sa caute cel mai amplu consens national privind implementarea lor”, a reactionat Comisia Europeana prin intermediul unui …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *