Referendum. Kurzii au votat pentru independenta. Tarile vecine Irakului sunt in alerta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Vecinii Kurdistanului irakian au anuntat masuri de retorsiune, luni 25 septembrie, ziua in care kurzii din Irak au fost chemati sa se pronunte asupra independentei lor fata de Bagdad in cadrul unui referendum istoric.
Kurzii din Irak au votat masiv (peste 90%)?luni in favoarea independentei lor, dar acest vis pe care il au de un secol risca sa provoace o escalada politica din cauza refuzului total al puterii centrale de a vedea tara amputata de regiunea de nord si diplomatic, avand in vedere atitudinea tarilor vecine.
Referendumul dorit de presedintele regiunii autonome si sef al Partidului Democratic din Kurdistan (PDK), Massud Barzani (foto), este contestat de Bagdad si luni, Parlamentul irakian, in prezenta deputatilor arabi si in absenta celor kurzi, a cerut desfasurarea armatei in toate zonele controlate de regiunea autonoma si in cele disputate de puterea centrala si? Kurdistan. Turcia, Irak si Siria, trei tari cu minoritati kurde, au denuntat referendumul, temandu-se de crearea unui precedent care s-ar putea repeta in interiorul propriilor frontiere, ceea ce ar duce la redesenarea hartii regiunii, stabilita dupa primul razboi mondial. La New York, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „preocupat” de riscul destabilizarii si a cerut dialog si compromisuri.
Nu exista dubiu privind rezultatul scrutinului, asteptat marti seara, majoritatea kurzilor fiind favorabili optiunii „DA”. Populatia kurda, impartita intre Irak, Iran, Siria si Turcia, nu a acceptat niciodata tratatul de la Laussane din 1923, care i-a privat de un stat independent pe ruinele Imperiului Otoman. Presedintele Kurdistanului irakian, Massud Barzani, a afirmat ca referendumul nu va fi urmat imediat de o declaratie de independenta dar va marca debutul „discutiilor serioase” cu Bagdadul pentru reglarea contencioaselor lor.
Cele 12.072 birouri de vot au inchis la ora locala 19 dupa prelungirea cu o ora datorita afluxului de votanti. Inca de dimineata, luni 25 septembrie, multimea s-a masat la intrarea birourilor de vot in Erbil, Suleymanieh si Dosouk, cele trei provincii care formeaza regiunea Kurdistan, dar si in zone disputate cu Bagdadul.
Sanctiunile vecinilor
Pana in ultimul moment, responsabilii irakieni si sustinatorii lor internationali au avut speranta ca presiunile exercitate asupra lui Barzani pentru a anula referendumul vor avea succes. Duminica, liderul kurd, presedinte al regiunii autonome, a confirmat tinerea scrutinului, pe care l-a prezentat ca un prim pas intr-un lung proces de negocieri spre independenta. In acelasi timp, premierul irakian, Haider Al-Abadi, a aparut la …

spot_imgspot_img