Reforma sa fie, dar sa nu se schimbe nimic. Bucurestiul bate Berlinul si Parisul, la birocratie. Gabriela Firea are in subordine 21.000 salariati

Administratia Capitalei este extrem de stufoasa daca o raportam la alte metropole si la bugetul pe care il are de administrat.
Acest aspect da nastere la o birocratie care poate ingreuna si chiar paraliza activitatea unui oras, dupa cum au explicat, pentru “Romania liberaa”, reprezentanti ai Primariilor din Paris si Berlin.
Primarul orasului Bucuresti, Gabriela Vranceanu Firea, anunta dupa preluarea mandatului ca va propune Consiliului General noua structura a organigramei Primariei Generale a Capitalei. Invitata la postul de televiziune B1 TV, Firea a declarat ca “in afara de consilierii personali, zece la numar, restul de 860 de angajati din structura Primariei sunt oameni care au fost angajati de fostii primari, inclusiv ultimul, interimar, care organiza concursuri in campania electorala si au fost angajati 60 de oamenia?? pe pozitii foarte bune, nu femeie de serviciu si nici altcineva. Inclusiv mare parte din consilierii personali si-au aranjat concursuri si sunt la diverse directii, birouri si servicii, incercand sa faca ce stiu ei mai bine”.
Intentiile Gabrielei Firea par sa ramana, cel putin pentru anul viitor, doar la nivel declarativ. Potrivit “Planului de ocupare a functiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului general al municipiului Bucuresti pe anul 2017”, numarul angajatilor din structura Primariei ramane neschimbat.
Proiectul prevede un numar maxim de 866 functii publice (consilieri, auditori, directori, experti), din care 190 erau vacante. Acestea vor fi, probabil, suplinite, la una dintre rubrici specificandu-se faptul ca “numarul maxim de functii publice care vor fi ocupate prin recrutare este de 184”. Si Gabriela Firea schimba garniturile la institutie.
Din decembrie, Primaria Bucuresti a publicat mai mult de 10 anunturi privind scoaterea la concurs a unor posturi. Unul dintre angajatii nou-veniti este Ruxandra Andreea Tutuianu, pe pozitia de consilier juridic. Asta, desi experienta acesteia este destul de subreda: stagiara la Parlamentul European si avocat la compania SCA Tutuianu, Stan si Asociatii. Ruxandra Tutuianu este fiica lui Adrian Tutuianu senator si seful Comisiei SRI.
Ca la Viena, dar nu prea
Bucurestiul este un oras de 2,1 milioane de locuitori, potrivit Institutului National de Statistica. Pentru a administra un buget de 4,1 miliarde de lei (0,9 miliarde euro), Primaria are un Consiliu General cu 55 de consilieri. Orasul este suprareglementat din punct de vedere administrativ, prin existenta a sase primarii de sector care au impreuna 167 de consilieri (la sectorul 1 – 27, la sectorul 2 – 27, la sectorul 3 – 31, sectorul 4 – 27, sectorul 5 – 27, sectorul 6 – 28). ?Orasele lumii analizate de Romania libera au o structura mult mai supla. Numarul de consilieri si de functionari este mult mai redus in aceste orase sau daca ii raportam la bugetul care trebuie administrat.?
Pentru a realiza o reala reforma a aparatului administrativ, Gabriela Firea a precizat ca intentioneaza sa importe organigrama Primariei din Viena. Pentru asta ?s-a intalnit cu edilul Vienei, Michael Haupl, la sediul municipalitatii vieneze.
Viena este un oras de 2,2 milioane de locuitori, asemanator cu Bucurestiul, dar cu un buget mult mai mare. Viena este condusa de un primar si de sase consilieri executivi care se ocupa de domenii precum: urbanism, afaceri sociale, educatie etc. Produsul intern brut al Vienei este de 80 miliarde euro, de doua ori mai mari decat al regiunii Bucuresti-Ilfov. ?
Berlin. Primaria e digitalizata complet
“Romania liberaa” a stat de vorba cu reprezentantii unor primarii importante din Europa si a ajuns la concluzia ca Bucurestiul are un numar mult prea mare de functionari publici si consilieri. De altfel, Capitala se afla pe locul 34 din 40 de orase europene analizate in ceea ce priveste calitatea vietii si multi locuitori cred ca birocratia sufoca orasul, iar spaga este o metoda de a deschide usi.
Seful Biroului de presa al landului Berlin, Kai-Uwe Merz, a explicat pentru “Romania liberaa” faptul ca Germania este un stat federal. Ca si Hamburg sau Bremen si Berlinul este un land si un oras in acelasi timp. Kai-Uwe Merz a tinut sa precizeze ca, potrivit Constitutiei Berlinului, exista opt membri in Senatul orasului.?
In primarie lucreaza 207 persoane (135 barbati ?si 72 femei). Dintre acestia, 69 sunt functionari, iar 138 simpli angajati. Parlamentul Berlinului are 160 de membri. ?
Interesant este ca orasul Berlin are un numar de 17 sectoare, fiecare avand 5 consilieri, in total 85. Ceea ce arata ca numarul consilierilor de sector din Bucuresti este de doua ori mare decat la Berlin. In schimb, Berlinul are un buget de 25 de ori mai mare de 27 de ori. Berlinul are si cu 1,5 milioane de locuitori mai mult.
L-am rugat pe Kai-Uwe Merz sa ne exemplifice cateva masuri luate de autoritatile din Berlin pentru a lupta impotriva birocratiei: a”din anul 2000, in Berlin au aparut 60 de centre de servicii unde cetatenii se pot adresa si pot gasi solutii imediate la nevoile lor. Din anul 2006, a fost introdus numarul unic 115, unde toti cetatenii sesizeaza problemele birocratice . Un numar de 200 de agenti sunt la dispozitia cetatenilor de luni pana vineri. In anul 2009, a fost deschis un parteneriat cu toti oamenii de afaceri si proprietarii de companii. Pentru toate problemele legate de mediul de afaceri exista un singur punct de contact, dar si o platforma online unica.?
Din 2013, 80 de aplicatii pentru managementul companiilor sunt disponibile online. Intregul proces administrativ la nivelul orasului Berlin va fi digitalizat pana in anul 2022″.
“200 de agenti sunt la dispozitia cetatenilor de luni pana vineri. In anul 2009, a fost deschis un parteneriat cu toti oamenii de afaceri si proprietarii de companii. Pentru toate problemele legate de mediul de afaceri exista un singur punct de contact, dar si o platforma online unica”,?KAI-UWE MERZ, PRIMĂRIE BERLIN
Paris. Consultare publica pentru viitorul orasuluiUnul dintre cele mai imporatante orase ale Europei este Paris. In capitala Frantei, traiesc 2,5 milioane de locuitori (comparabil cu Bucurestiul). Bugetul Parisului este de 5,3 miliarde de euro (de cinci ori mai mare decat al capitalei Romaniei). Regiunea Paris are 12 milioane de locuitori si produce 552 miliarde de euro (mai mult de un sfert din PIB-ul Frantei). Mélanie Rigaud, de la serviciul de presa al orasului Paris, a explicat pentru “Romania liberaa” faptul ca in structura administrativa a Parisului (de la primar la gunoier) muncesc 50.000 de persoane, iar Consiliul General al orasului are 163 de membri. Municipalitatea Bucuresti are 21.000 de angajati.
Rugata de RL sa enumere o serie de masuri luate pentru imbunatatirea vietii, Mélanie Rigaud a aratat ca in fiecare an municipalitatea si-a propus sa construiasca 10.000 de case, iar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *