Nu exista un aliment ideal, ci numeroase surse naturale de sanatate.
Mitul meniului-minune, care sa ne mentina in forma, a fost, dintotdeauna, visul nutritionistilor din lumea intreaga. La fel si preocuparea pentru descoperirea unui singur superaliment a constituit subiectul a sute de volume. Nutritionistii au ajuns la concluzia ca nu exista un aliment perfect, iar un regim ideal trebuie sa indeplineasca trei conditii: varietate, moderatie si echilibru.
Cand alegem un regim ? asa cum ne-a precizat Eugen Giurgiu, dr. in biochimie ?, trebuie sa tinem seama de cateva conditii. Astfel, alimentele pot sa fie hranitoare, dar nu sufocate de calorii. Orice dieta trebuie sa contina fructe, legume, dar si alimente care sa aduca necesarul de proteine in organism. De fapt, un meniu moderat este o nota de echilibru. Ca un indrumar sumar, trecem pe scurt in revista alimentele care, potrivit specialistilor, ne mentin sanatatea.
Avocado reprezinta o sursa perfecta de grasimi mononesaturate, care contribuie la scaderea colesterolului ?rau” si la cresterea celui bun. Fructul acesta mai putin cunoscut de romani contine tipul de grasimi sanatoase. In plus, avocado este bogat in potasiu, cu efecte pozitive asupra musculaturii si acid folic, un protector al inimii noastre.
Oul, acest aliment bogat in proteine sanatoase (in aminoacizi), contine si vitamine antioxidante A si E, dar si minerale cu efect protector asupra sistemului imunitar: calciu, fier, zinc.
Spanacul, de asemenea o sursa sigura de fier, reprezinta si el un tonic al motorului vietii ? inima ?, datorita magneziului si acidului folic.
Laptele degresat este sursa noastra zilnica de calciu. El contine proteine, vitamina B 12 si echilibreaza dieta in zilele cand nu consumam carne. Mai mult, vitamina B12, in opinia specialistilor, previne cancerul, imbunatatind si activitatea creierului.
Nucile, alunele de padure si de pamant protejeaza sistemului imunitar, datorita aportului de zinc. Magneziul si acizii grasi din compozitia sa ne sustin efortul inimii, reducand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Daca luam in calcul si procentul de calciu si fosfor, in mod sigur consumul nucilor este un beneficiu pentru intregul organism.
Broccoli, considerat de multi nutritionisti drept un aliment ? minune, previne si el aparitia cancerului si protejeaza vederea, prin aportul de vitamina C in special. In plus, cercetarile asupra acestei legume au mai scos la iveala si puterea sa de prevenire in cazul bolilor cardiovasculare si a unor defecte la nastere, mai exact spina bifida.
Cartofii dulci reprezinta si ei o foarte buna sursa de betacaroten, vitamina C si fibre, contribuind astfel la o buna digestie, limitand astfel riscul aparitiei cancerului de colon.
Pepenele verde este un diuretic excelent, datorita procentului de peste 95% apa. Are si vitamine pe care organismul nostru le consuma in fiecare zi: A, B1, B2, C. Obezii il includ in regimul lor de slabire.
Afina poate fi considerata un aliment valoros pentru sanatatea noastra. Consumul acestor ?bombe cu vitamine” combate majoritatea afectiunilor cardiace, pulmonare, de vedere, hepatice, renale, digestive, reumatice, pentru a enumera doar cateva dintre cele mai frecvente.
Fasolea, soia, mazarea sunt surse valoroase de fibre, proteine si vitamine. Consumul lor contribuie la o mai buna digestie, intaresc sistemul imunitar, protejeaza vederea si sunt foarte satioase.
Usturoiul se numara si el printre alimentele care ne protejeaza de ravagiile colesterolului, ale bolilor de inima si virozelor.
Ceaiul verde este o sursa valoroasa de antioxidanti. Vitaminele E si C pe care le contine previn boala canceroasa – a cancerului digestiv, in special.
Somonul este un alt aliment trecut pe lista hranei sanatoase. Continutul de acizi grasi, de proteine si fier il recomanda in acest sens.
Apa este o sursa esentiala pentru supravietuirea noastra. Asigura hidratarea organismului si elimina toxinele atat de periculoase pentru organele vitale.
Discutand despre alimentele sanatoase, renumitul fitonutritionist Eric Favre spunea ca „orice dieta trebuie sa fie echilibrata; nu slabim mancand mai putin, ci mancand mai bine!”