Regina petrolului din Angola

Fiica presedintelui angolez a preluat conducerea companiei petroliere publice Sonangol. Isabel dos Santos este femeia cea mai bogata din Africa si are o avere de mai multe miliarde de dolari.
Fiica lui José Eduardo dos Santos, presedintele nedetronabil al Angolei din 1979, apare in consiliile de administratie din zeci de intreprinderi in Angola si Portugalia, fosta putere coloniala. Ea si-a inceput ascensiunea in 1997, la doar 24 de ani, creand alaturi de mama sa o societate de comercializare a diamantelor. Femeie de afaceri si mama a trei copii, ea se afla la conducerea unui adevarat imperiu. Foarte bogata – ea a fost clasata de revista Forbes a opta avere cea mai mare din Africa – isi extinde reteaua. Discreta in media, Isabel dos Santos, anglofila, si-a facut studiile la Londra. Patrimoniul sau, estimat la 3,3 miliarde dolari, ar fi majoritar plasat in Portugalia. Ea a investit in marile companii de energie, a cumparat 33,3% din capitalul Galp, societate petroliera portugheza si a devenit joia trecuta numarul 1 in Sonangol, compania petroliera publica din Angola.
Tatal ei,? José Eduardo dos Santos, a concediat ansamblul consiliului de administratie al intreprinderii publice pentru a-si numi fiica in postul de presedinte. Sonangol este “plamanul financiar al regimuluia”, declara Didier Peclard, politolog la Universitatea din Geneva si specialist in Angola, PIB-ul tarii depinzand practic 70% de petrol. Decizia a surprins putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *