Relatiile ruso-americane, intr-un punct critic. SUA a solicitat inchiderea consulatului Rusiei la San Francisco

Dupa ce Congresul SUA a aprobat noi sanctiuni impotriva Rusiei, Moscova a cerut Washingtonului ca numarul diplomatilor americani in Rusia sa fie de cel mult 455, adica egal cu cel al diplomatilor rusi din SUA, astfel ca Departamentul american de Stat a fost nevoit sa-si retraga din Rusia 755 de diplomati si sa abandoneze la inceputul lunii august doua sedii diplomatice din apropiere de Moscova.
“Credem ca aceasta actiune a fost nepotrivita si daunatoare pentru dezvoltarea relatiilor dintre tarile noastre”, a subliniat joi, intr-un comunicat, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert. “In conformitate cu spiritul paritatii invocat de rusi, ii cerem guvernului rus sa-si inchida Consulatul General din San Francisco, o anexa a cancelariei din Washington DC si anexa consulara din New York City. Acestea trebuie inchise pana la 2 septembrie”, a precizat Nauert.
“Odata cu aceste masuri, cele doua tari vor avea fiecare cate trei consulate” pe teritoriul celeilalte, “dar am decis sa permitem guvernului rus sa pastreze unele anexe (diplomatice) intr-un efort de a pune capat cercului vicios al deteriorarii relatiilor noastre”, a completat el, mentionand totodata ca aceste relatii au ajuns la cel mai jos nivel dupa incheierea Razboiului Rece si exprimandu-si speranta ca decizia luata joi nu va antrena “noi represalii” din partea Moscovei.
Pe de alta parte, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, intr-o convorbire la telefon cu omologul sau american Rex Tillerson, ca Moscova va analiza cu atentie masurile cerute de SUA privind inchiderea de misiuni diplomatice ale Rusiei pe teritoriul SUA, dupa care va anunta care va fi raspunsul sau. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *