Religia obligatorie in scoli: Faci rau randunelelor si Dumnezeu iti trage scara

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Manualele de religie ar trebui sa prezinte obiectiv mai multe religii si istoria religiei, si nu sa se preocupe de indoctrinarea copiilor, prin proclamarea superioritatii uneia singure, si de dogmatism, concluzioneaza un studiu publicat la sfarsitul anului trecut de Liga Pro Europa.

In numeroase manuale cuprinse in studiu exista jigniri la adresa altor culte, iar imaginea lui Dumnezeu este cea a unei divinitati violente. Intr-un articol publicat ieri in saptamanalul „Ieseanul” este prezentat cazul unei edituri iesene, ale carei manuale sunt citate frecvent in studiu pentru a ilustra practici gresite. Potrivit autorilor cercetarii, cele mai multe lucrari sunt manuale de invatatura religioasa. Drept raspuns, Corneliu Muha, actionar cu 50% la Editura „Sf. Mina”, a declarat pentru „Ieseanul” ca lucrarile au fost „de pionierat”, iar „toate manualele sunt perfectibile”.

Chiar din clasa I, copiii care parcurg manualul „Religie. Cultul ortodox”, realizat de Editura „Sf. Mina” din Iasi, afla ca „fapte rele” sunt, printre altele: „Sa nu-ti faci cruce trecand in fata unei biserici, sa te urci in copaci, sa dormi duminica pana la ora zece dimineata, sa te joci cu mingea in clasa sau pe strada”. Asemenea fapte ar urma sa primeasca, in viziunea autorilor manualului, „pedeapsa divina” – „te calca masina”. In acelasi manual sunt prezentate imagini cu copii pedepsiti: apare o secventa cu o fetita care se joaca si consecinta acestei fapte: fetita este la pat, sub observatia medicului.

„Sunt interpretari trunchiate. Nu e vorba ca il superi pe Dumnezeu si esti pedepsit, ci ca ai comis fapte rele in sine”, a mai declarat Muha pentru saptamanalul iesean. In „Abecedarul Micului Crestin”, al Editurii Didactice si Pedagogice, este prezentat un alt „caz”: un baietel s-a urcat pe o scara sa strice cuibul randunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara”. Rugaciunea este prezentata ca solutie pentru a evita „razbunarile divine” si pentru a avea succes in viata. Beneficiile „comertului cu divinitatea”, dupa cum il numesc autorii studiului, sunt descrise in manual: „Participarea la slujbele de la biserica ne aduce mult folos”. Au fost analizate 32 de manuale corespunzand diferitor confesiuni si un caiet de lucru pentru elevi, cadre didactice si parinti.

Religia este materie obligatorie si la liceu, dar copiii vor putea fi retrasi de la aceasta disciplina printr-o cerere depusa la scoala, au decis vineri reprezentantii Ministerului Educatiei si cei ai cultelor religioase, in cadrul unei intalniri desfasurate la Palatul Patriarhal. Pentru cei care nu vor dori sa studieze religia nu sunt prevazute sanctiuni, urmand sa fie creata optiunea de a participa la ore de cultura generala sau alte discipline, a precizat Mihaela Suciu, purtatorul de cuvant al ministerului.

Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a precizat ca in cadrul intalnirii s-a discutat si despre profesorii de religie. El a aratat ca, in prezent, doar 1% dintre acestia sunt preoti, ei predand mai ales la tara. Odata cu marirea numarului de absolventi de teologie care au optat pentru catedra, profesorii-preoti ar putea disparea din scoli. Patriarhul Daniel a recomandat ca, in fiecare scoala, sa existe panouri cu simboluri religioase ale tuturor cultelor si religiilor din Romania. Propunerea a venit in contextul in care Curtea de Apel Bucuresti a decis, saptamana trecuta, ca icoanele sa fie scoase din scoli.

spot_imgspot_img