Remes, Chiuariu, Pacuraru si Adomnitei – ministrii remaniabili

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

PNL pregateste o schimbare in structura Cabinetului Tariceanu. Surse liberale spun ca taranistul Ioan Muresan ar fi fost la un pas sa redevina ministru. Liderii PNTCD infirma aceasta informatie.

PNL intentioneaza sa faca o remaniere a Guvernului. Patru ministri sint vizati pentru a fi inlocuiti, potrivit unor informatii din PNL. Este vorba despre Decebal Traian Remes (Agricultura), Tudor Chiuariu (Justitie), Paul Pacuraru (Munca) si Cristian Adomnitei (Educatie). Despre aceasta remaniere se vorbeste cu discretie de ceva vreme, numele cele mai vehiculate fiind Chiuariu si Remes. Acesta din urma ar fi trebuit sa fie inlocuit – spun sursele noastre – de taranistul Ioan Muresan, insa li-derii PNTCD Marian Milut si Aurelian Pavelescu au infirmat ca ar fi existat aceasta propunere.
Unii lideri liberali profita de vulnerabilitatile ministrilor deja mentionati si ii cer lui Tariceanu sa opereze o remaniere, astfel incit portofoliile respective sa ramina libere. Asa se explica, spre exemplu, ca Norica Nicolai, care isi doreste portofoliul Justitiei, face un lobby intens impotriva lui Tudor Chiuariu, chiar si in sedintele conducerii PNL, sustin surse din PNL. Norica Nicolai nu este insa dorita atit de mult pentru acest post, sanse mai mari avind Renate Weber, actualmente locul 1 pe lista de candidati ai PNL pentru Parlamentul European. Paul Pacuraru este un alt ministru criticat in sedintele Biroului Politic. Chiar ieri acesta a fost atacat de colegii sai pentru activitatea defectuoasa de la Ministerul Muncii.

Potrivit unor surse de la virful PNL, Tariceanu si liderii liberali analizeaza atit oportunitatea unei remanieri, dupa alegerile europarlamentare, cit si varianta modificarii componentei politice a Guvernului, prin cooptarea unor alte partide, ca de exemplu PSD sau PNTCD. Promisiunea facuta social democratilor in legatura cu formarea unui guvern PNL-PSD ramine valabila. Cel putin asa le-au dat asigurari vicepresedintii liberali Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu negociatorilor social democrati, chiar si dupa ce motiunea de cenzura a fost respinsa in Parlament. Mai ales ca Tariceanu mai are nevoie de sprijinul PSD pentru adoptarea legii bugetului, care, in cazul in care nu este votata, echivaleaza cu o motiune de cenzura.

Ideea cooptarii PNTCD la guvernare, dupa euroalegerile din 25 noiembrie, a fost avansata de catre presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care, intr-o emisiune televizata la un post din Craiova, vineri, a spus ca dupa alegeri Guvernul va fi largit „nu neaparat cu PSD, dar poate sa fie vorba despre alte formatiuni sau asociatii sau personalitati publice”. Intrebat daca taranistii vor intra la guvernare dupa alegerile din noiembrie, prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, a declarat ieri, pentru Cotidianul, ca „au fost discutii pe aceasta tema chiar atunci cind PNL si PNTCD au semnat protocolul de colaborare”.

Pe de alta parte, presedintele PNTCD, Marian Milut, infirma categoric posibilitatea ca partidul sau sa intre la guvernare alaturi de PNL inainte de alegeri. „PNTCD nu va face sub nici o forma parte dintr-un guvern Tariceanu inainte de alegeri”, spune liderul PNTCD.

O a treia varianta de lucru pentru Tariceanu este chiar demisia Guvernului. Premierul a fost sfatuit de grupul vicepresedintilor „talibani” – Puiu Hasotti, Crin Antonescu, Ludovic Orban, care cer periodic trecerea PNL in opozitie – sa ia in calcul eventualitatea depunerii demisiei dupa o lovitura de imagine care sa-i aduca puncte in sondaje, puncte pe care apoi sa le conserve raminind in opozitie. „Important este sa nu cada Guvernul cind vrea Basescu. Dupa aia, poate-si da Tariceanu demisia, dar cind vrem noi, nu cind vrea Basescu”, ar fi spus Puiu Hasotti la o discutie cu colegii liberali, chiar in ziua dezbaterii motiunii de cenzura. Lovitura de imagine calculata de liberali ar putea fi generata de asumarea raspunderii Guvernului pentru proiectul votului uninominal, in conditiile in care se preconizeaza ca acesta nu are sustinerea necesara in Parlament.

spot_imgspot_img