Renovarea termica a unui acoperis mansardat

Eficienta energetica a cladirilor este o preocupare de mare actualitate, Romania trebuind sa transpuna in cel mai scurt timp in legislatia nationala, precum si sa implementeze cele doua directive ale UE si anume Directiva Europeana 31/2010/UE referitoare la eficienta energetica a cladirilor si Directiva 2012/27/UE pentru eficienta energetica (DEE). Trebuiesc adoptate deci solutii potrivite atat in cazul cladirilor noi cat si a renovarii celor vechi care nu mai corespund criteriilor de performanta energetica.
Directiva 31/2010 precizeaza ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor, mai ales ca acestea sunt ?responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie din UE. Una dintre cerintele acestei directive este ca orice cladire nou construita incepand cu 2020 sa aiba un consum de energie aproape zero, respectiv o performanta energetica foarte ridicata. De aceea preocuparile pentru realizarea de solutii de locuire cu consum energetic scazut sunt acum in centrul preocuparilor atat pentru companii cat si pentru proprietari.
In ultimii ani s-au construit in Romania cateva sute de mii de case unifamiliale si de cladiri cu scop turistic, cea mai mare parte dintre ele avand un acoperis mansardat. Pe de alta parte, in cazul multor case si vile vechi,? proprietarii au amenajat podurile in spatii mansardate locuite extrem de apreciate in special datorita designului special de care beneficiaza. Dupa ce au inceput sa ?exploateze aceste spatii, in ambele cazuri, foarte multi dintre proprietari au constatat ca facturile platite pentru incalzirea pe timpul iernii sunt foarte oneroase. Acest inconvenient se va accentua considerabil in viitorul apropiat, in special pentru cladirile care sunt incalzite cu centrale termice care consuma gaz deoarece, in urmatorii ani, pretul gazului natural pentru consumatorii casnici va creste cu cateva zeci de procente.?
Una dintre explicatiile consumului de energie pentru incalzire prea mare al acestor cladiri este insuficienta izolare termica a acoperisului mansardat. La multe dintre ele s-au instalat, in momentul constructiei, numai 10-15 cm de vata minerala (de sticla, sau bazaltica), sau de polistiren expandat. In plus, uneori, acest strat a fost montat numai intre capriorii sarpantei, sau cu discontinuitati, ceea ce i-a redus si mai mult performanta termoizolanta. Acest gen de proiecte nu ar mai primi in ziua de astazi autorizatia de construire, deoarece, conform legislatiei in vigoare (Normativul C 107 / 2005, revizuit in 2010), rezistenta termica corectata a acoperisului trebuie sa fie mai mare sau egala cu 5 m2 K/W. Realizarea acestei cerinte ar fi posibila, numai daca grosimea stratului termoizolant ar fi, in cele mai multe cazuri, de 25 – 30 cm (tinand cont de performantele produselor din vata minerala, sau din polistiren folosite).
In toate cazurile de mai sus, este necesara o marire a stratului de material termoizolant, printr-o lucrare de renovare termica. In general, atunci cand factura de gaz pentru o casa de 100 m2 utili depaseste 3000 lei/an (ceea ce corespunde unui consum de energie pentru incalzire si apa calda de 220 kwh/(m2 an)), o astfel de renovare termica ar fi eficienta.
O prima varianta ar fi cea care presupune inlaturarea placarii interioare, de obicei din gips-carton, adaugarea de termoizolatie suplimentara, montarea unei membrane bariera de vapori si instalarea unei placari noi. De multe ori aceasta varianta are costuri ridicate, pentru ca presupune eliminarea finisajelor din interiorul camerelor din mansarda. In plus, aduce mult disconfort pentru cei care locuiesc in acest spatiu.
?Varianta ISOVER
ISOVER propune o? alta varianta de renovare termica, care consta numai in interventii realizate la exteriorul casei si nu este insotita de distrugerea vreunui material deja instalat.?
?In urma renovarii se poate ajunge la valori ale rezistentei termice corectate de 6 – 7 m2 K/W, ceea ce asigura reduceri substantiale ale costurilor de energie pentru incalzirea casei. Pentru o mansarda cu o suprafata utila de 100 m2, apartinand unei case situata in zona Bucurestilor se pot reduce cheltuielile cu gazul cu 1500-2000 lei/an.
Produse ISOVER necesare
?1. ?????? ?Vata minerala de sticla ISOVER UNIROLL PLUS
?2. ?????? ?Membrana climatica ISOVER VARIO KM DUPLEX
?3. ?????? ?Accesoriile membranei VARIO -?” benzile VARIO KB1, VARIO MULTITAPE, etansantul VARIO DOUBLEFIT
?4. ?????? ?Suportul INTEGRA RENO

Etapele principale ale procesului de renovare
?1. ?????? ?Inlaturarea elementelor invelitorii acoperisului (de exemplu, tigle), a sipcilor, contra-sipcilor, a foliei de difuzie, a asterelii, urmata de depozitarea acestora in vederea reinstalarii
?2. ?????? ?Inlaturarea stratului de material termoizolant dintre capriorii existenti (9), care poate fi reinstalat, sau nu, in functie de starea sa
?3. ?????? ?Instalarea membranei ISOVER VARIO KM DUPLEX UV (5), cu accesoriile corespunzatoare (6), peste placarea interioara (10) si peste capriori (9)
?4. ?????? ?Instalarea primului strat de material termoizolant (4), ISOVER UNIROLL PLUS, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *