REPORTAJ FOTO. Legenda care dainuie la Cerna Sat: Povestea lui Iovan Iorgovan, voinicul care a tinut piept balaurului cu sapte capete

In Cerna Sat, timpul pare sa se fi oprit in loc. Localnicii vorbesc si acum despre legenda haiducului Iovan Iorgovan, care i-ar fi scapat pe sateni de un balaur urias cu sapte capete, marturie fiind chiar formatiunile muntoase din zona.
Acum, in localitatea gorjeana, traiesc putin peste 60 de suflete. Semen Milica, sau nea Milica, unul din locuitori, isi aminteste de vremurile in care satul avea cateva sute de gospodari. Acum, insa, linistea ulitei este tulburata doar de masinile si motocicletele turistilor.
“In zona, vin multi turisti, mai ales pentru legenda. Masini vin multe, dar e rau drumul, faci o ora pe 13 kilometri. E drum national, dar cu numele, ca asfalt nu e”, recunoaste nea Milica.
Satul e asezat in apropierea rezervatiei naturale Cheile Corcoaiei, in Parcul National Domogled-Valea Cernei. Se spune ca, prin aceste locuri, in vremurile demult apuse, ar fi trecut un balaur infiorator cu sapte capete, iar formatiunile montane din zona au ramas martore peste timp.
Balaurul cu sapte capete si pietrele moi
Nu se stie de unde a venit Iovan Iorgovan, haiduc vestit si vanator dibaci, insa el ar fi aparut pe meleagurile gorjene ca sa-i scape oamenii locului de un balaur cu sapte capete, care le-ar fi inghitit animalele.
“Sarpele asta sorbea animalele -oi, vaci, cai- de la Salba si Soarbele. Le sorbea dintr-un munte in alt munte, atata putere avea. Voinicul Iovan Iorgovan, cand a auzit de pagubele facute de balaurul cu sapte capete, a si venit in cautarea lui”, povesteste un alt localnic, Tilica Bololoi.
Inainte sa plece spre vizuina dihaniei, el i-ar fi cerut unui fierar de la Obarsia sa ii faca o sabie atat de puternica, incat sa taie piatra in patru. Legenda spune ca Iorgovan l-ar fi amenintat cu moartea pe fierar, daca nu ii va respecta cerintele: “I-a spus fierarului: daca nu taie sabia piatra, iti tai tie capul. Pietrele se vad si acum ca-s taiate. Pe la Cioclovina sunt. Pesemne ca, pe vremea aia, erau pietrele moi, precum casu” de branza”, isi da cu parerea nea Tilica.
Astfel, calare pe cal si inarmat cu sabia si cu arcul, Iovan Iorgovan ar fi trecut pe “Plaiul al Mare” si a mers pana ce a ajuns la locul unde s-ar fi aflat incolacit balaurul. Mai departe, legenda spune ca voinicul si-ar fi scos arcul si ar fi tras cu sagetile in ochii celor sase capete, insa nu ar mai fi nimerit al saptelea cap. Balaurul a fugit, iar Iorgovan a mers pe urmele lui si, unde il ajungea, taia din el cu sabia. Fuga a tinut pana la Cerna.
“Se vede si urma calului, cum a trecut in spatele sarpelui”, mai spune Tilica Bololoi. Potrivit localnicului, la Cerna, Iorgovan ar fi auzit un glas de fata si, pierzandu-si concentrarea, a pierdut balaurul.
Muste veninoase ies din pestera unde s-a ascuns balaurul
Varianta lui Tilica Bololoi este sustinuta si nea Semen. “Legenda spune ca, aici, la kilometrul 37, este o zona unde Cerna nu murmura. Acolo legenda spune ca Iovan Iorgovan, cand a venit, a spus: “Inceata, Cerna, Inceata, ca s-aud glas de fata”. Si de atunci nu s-a mai auzit niciun murmur”.
Asa se face ca, potrivit legendei povestite …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *