Reprezentantii Transelectrica si ai CNE Cernavoda vor analiza cauzele avariei externe ce a dus la deconectarea Unitatii 1 Cernavoda

“Din informatiile operative, transmise de catre personalul de comanda operativa al Unitatii 1 CNE Cernavoda, declansarea de la SEN a Unitatii 1 CNE Cernavoda s-a produs ca urmare a declansarii turbinei de la sistemul de excitatie sau/si protectie generator aferent U1 CNE Cernavoda, in momentul aparitiei defectului trecator de pe linia de 400 kV. In conformitate cu procedurile specifice va avea loc o intalnire tehnica comuna Transelectrica – CNE Cernavoda pentru analiza detaliata a cauzelor producerii evenimentului si stabilirea masurilor ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare”, se spune intr-un comunicat al Transelectrica.
Potrivit sursei citate, Statia 400 kV Cernavoda este racordata la Reteaua Electrica de Transport prin intermediul a cinci linii electrice aeriene de inalta tensiune de 400 kV si a fost proiectata pentru evacuarea in conditii de siguranta in Sistemul Electroenergetic National a energiei electrice produse de catre Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda.
In data de 8 noiembrie, la ora 15:37, ca urmare a unor conditii meteo nevaforabile caracterizate prin intensificari de vant cu aspect de vijelie si ploaie in zona, a avut loc un defect trecator pe una dintre cele cinci linii de evacuare, respectiv pe LEA 400 kV Gura Ialomitei – Cernavoda circ. 2, eliminat rapid si corect de instalatiile de protectie din capetele liniei. Dupa eliminarea defectului, linia a continuat functionarea normala si fara a afecta capacitatea de evacuare a puterii din CNE Cernavoda, a explicat compania.
“Mentionam ca CNTEE Transelectrica SA este preocupata permanent de cresterea sigurantei in functionare a instalatiilor din SEN si, in mod special, in cele aferente zonei de retea adiacenta centralei nucleare de la Cernavoda, fiind consecventa strategiei de modernizare a liniilor si statiilor electrice din RET, continuand procesul de realizare a obiectivelor asumate prin planul de dezvoltare a RET pe termen mediu si lung”, au subliniat reprezentantii Transelectrica.
Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda a fost deconectata marti, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic National din cauza unei avarii produse la linia de evacuare putere de 400KV in SEN, a informat miercuri Nuclearelectrica printr-un comunicat remis AGERPRES.
“Aceasta avarie, aparuta din cauza vremii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *