Reteta traditionala veche din Banat: Cici cu mac.

Aceasta reteta este raspandita in mai mult de jumatate din regiunile Romaniei si poarta diferite denumiri, in functie de fiecare zona geografica: in regiunea Crisana se numeste “Cici” sau “Puturgai” – in Bihor si “Nudli” – in Arad; In Banat se numeste “Sulance”, “Tipari”, “Puce” sau “Pute”; in Ardeal, retetei i se spune “Putarlai” – in zona Cluj-Napoca si “Vutane” sau “Vutale” – in zona Sibiu; in Bucovina reteta se numeste “Cnegne” iar in Moldova si Muntenia – “Putisoare”.
Ingrediente:
750 grame de cartofi fierti in coaja, cantariti dupa fierbere si decojire
75 grame de gris
1 ou
1 praf de sare
200-250 de grame de faina alba (in functie de calitatea fainii pe care o folositi, s-ar putea sa intre mai multa sau mai putina)
Citeste si Reteta traditionala: Placinta de branza fiarta in lapte
80 de grame de unt
6 linguri de mac macinat prin masina
6 linguri de zahar pudra amestecat cu un plic de zahar vanilat
Mod de preparare:
Vizualizati galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregatire ale retetei.
Cartofii se fierb in coaja (preferabil sa fie albi, mai sfaramiciosi) apoi se curata, se cantaresc 750 de grame si se zdrobesc bine intr-un castron (poza 1). Se adauga sarea, grisul si faina, pentru inceput doar 200 de grame de faina (poza 2).
Se framanta un aluat molcut, inca lipicios, daca e nevoie se mai adauga cate o lingura de faina, dar in niciun caz nu trebuie sa fie un aluat tare (poza 3). Se pune o oala de 4 litri cu apa sarata la fiert (sare cat pentru fierberea pastelor, aproximativ 2 lingurite).
Se presara cu faina planul de lucru si se rastoarna aluatul, impartindu-l in bucatele egale (poza 4). Se modeleaza pe planul de lucru putisoarele nu mai lungi de 9-10 cm. (poza 5). Pana se termina toate de modelat, va clocoti si apa in care se plonjeaza toate deodata.
Citeste si Reteta moldoveneasca: Salata de fasole verde (Pastai prajite)
Separat, se topeste untul intr-o cratita apoi se stinge focul. Cand “putele” se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba in clocote mici 1-2 minute (poza 5) apoi se scot cu spumiera, scurgandu-le de apa si plonjandu-le direct in untul topit (poza 6).
Se amesteca cu grija, de preferat cu o spatula …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *