Reteta veche din Ardeal: Lapte de bou

Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta “lapte de bou” se prepara?in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiune.?In zona Sibiului reteta se prepara?din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.?In alte regiuni, “Laptele de bou” se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.?In?Tara Motilor reteta este?preparata cu apa, iar?in Maramures este?preparata cu lapte.
Ingrediente:
4 cani de seminte de dovleac, decojite
un litru de apa/ lapte
sare
Citeste si:?Reteta traditionala din Ardeal: Tinsurica
Mod de preparare:
Apa sau?laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca “faina” din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Citeste si:?Reteta ardeleneasca: Tocanita de mangalita cu varza murata
Secretul bucatarului:
“Laptele de bou”, se amesteca permanent pe durata prepararii.?
Pentru ca “faina” din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *