Revolta companiilor romanesti din IT: Scoala romaneasca produce doar „scriitori de cod”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ioan Iacob, unul dintre creatorii firmei romanesti de solutii software Qualitance, cu afaceri de 10 milioane de euro pe an si 200 de angajati, este revoltat: Tot vorbim de multinationale din IT care sunt in Romania, este foarte bine ca au venit aici, au adus knowlege, dar atentie, ele nu creeaza noi locuri de munca, ci ne iau noua oamenii, gata pregatiti, pe care ii platesc mai bine, cu subventiile pe care le primesc de la statul roman.

Cand primesc subventiile, multinationalele trebuie sa creeze noi locuri de munca, dar in realitate, nu creeaza nimic.
Ioan Iacob, alaturi de Radu Constantinescu, doi olimpici la matematica, au creat in 2008 compania Qualitance, avand ambitia de a ajunge in intreaga lume cu solutiile lor de software, nu luand contracte de outsourcing. Pana acum au birouri in San Francisco si Sydney, iar intre timp au creat solutii dedicate clientilor in intreaga lume. Au facut o aplicatie pentru urmarirea instrumentarului medical si a pacientilor in spitalele din Chicago, au creat solutii pentru Ikea, de realitate augmentata, prin care clientii pot sa vada cum le sta cu o anumita imbracaminte (IKEA detine malluri in Rusia).
Citeste si Ionut Misa: Multinationalele vor trebui sa plateasca impozite si taxe in Romania la fel ca in celelalte tari
In loc sa atraga in board-ul lor personaje venite pe filiera de partid si conectate la contractele publice, cei de la Qualitance au avut ambitia de a aduce in board-ul lor un executiv de la Google!
Ambitia lor este de a arata ca pot produce IP – Proprietate intelectuala, nu numai outsourcing.
Ioan Iacob spune ca Romania, statul, nu incurajeaza deloc IP-ul, ci outsourcing-ul, prin modul cum acorda subventiile, prin modul in care de fapt nu finanteaza creatia start-up-urilor romanesti de IP, si mai ales prin modul in care este structurata educatia. Scoala romaneasca de informatica produce scriitori de cod, cand in lume este nevoie de mai mult decat atat. a”In IT sunt necesare mult mai multe cunostinta de matematica decat cunostinte de programare.”
Citeste continuarea pe Ziarul …

spot_imgspot_img