REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019, primele EXIT POLL ALEGERI MOLDOVA 2019

REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2019, EXIT POLL ALEGERI MOLDOVA 2019.?Una dintre cele mai sarace tari din Europa, alaturi de Ucraina, Republica Moldova este zguduita, de la independenta sa fata de URSS, in 991, de crize politice repetate si are de gestionat, in acelasi timp, un conflict inghetat in Transnistria, un teritoriu separatist prorus care nu se afla sub controlul Chisinaului, in estul tarii.
Duminica, moldovenii isi aleg, pentru un mandat de patru ani, cei 101 deputati in Parlamentul lor monocameral. Pentru prima oara, scrutinul este mixt – proportional si scrutine locale.
Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al presedintelui Igor Dodon – care militeaza pentru o apropiere de Rusia si o intrare in Uniunea Economica Eurasiatica si nu in Uniunea Europeana (UE) – se afla pe primul loc in sondaje si ar putea sa obtina pana la 50% din voturi.
Alianta ACUM – din care fac parte cele doua partide favorabile aderarii la UE si NATO – este creditata pe locul doi. Ea denunta “acapararea” posturilor de conducere in politica, justitie si fortele de ordine de catre Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la putere, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc – considerat cel mai puternic om in tara.
PDM, creditat al treilea in sondaje si majoritar, in prezent, in Guvern si in Parlament, promoveaza o restaurare a relatiilor cu Bruxellesul, degradate din 2018, si o evitare a unei raciri a relatiilor cu Rusia.
In cazul in care niciuna dintre aceste formatiuni nu obtine o majoritate pentru a forma singura un Guvern – cel mai probabil caz -, analistii se tem de o noua perioada de instabilitate.
Un expert de la asociatia Adept, Igor Botan, subliniaza de asemnea “riscul unei participari slabe, avand in vedere apatia si absenta increderii alegatorilor in politicieni”.
RUSIA SAU UE?
“Nu stiu cu cine voi vota, sunt toti mincinosi si hoti. Dupa 42 de ani de munca, am o pensie de 948 de lei (49 euro). Cum sa traiesc cu ea?”, declara pentru AFP Tatiana, o fosta muncitoare intr-o uzina chimica, in varsta de 60 de ani.
“Democratia moldoveana se degradeaza. Oameni cu probleme in justitie vor ajunge in Parlament”, constata la randul sau Macar Naghirneac, un voluntar in varsta de 23 de ani, care lucreaza intr-un ONG.
Alimentand o atmosfera tenisonata in ultimele zile de campanie, politia rusa l-a implicat vineri pe liderul PDM Vlad Plahotniuc intr-un circuit de spalare de bani prin operatiuni de schimb suspecte, in Rusia, care a functionat din 2013 in 2014. Partidul sau a denuntat o “ingerinta grosolana” a Moscovei in alegeri.
O mica fosta republica sovietica, cu 3,5 milioane de locuitori, situata intre Romania si Ucraina, Republica Moldova este sfasiata de mai multi ani intre sustinatori ai unei apropieri de UE si cei ai unei aliante cu Moscova.
Ales in noiembrie 2016, presedintele Igor Dodon este considerat un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, pe care l-a vizitat tot mai des.
Blocat adesea de Parlament si Guvern in proiectele sale, Dodon si-a imblanzit discursul si nu mai militeaza pentru respingerea Acordului de Asociere semnat intre Republica Moldova si UE in 2014, de catre autoritatile proeuropene de la acea data. El vrea, de-acum, ca tara sa sa poata “sa faca comert cu Rusia si cu UE”.
Acest Acord de Asociere a permis deschiderea treptata a pietei europene produselor moldovene, insa a provocat furia Moscovei, care a impus imediat un embargo asupra fructelor si carnii moldovene, pedepsind astfel o populatie care traieste in principal din agricultura.
Comertul este principala parghie de presiune de care dispune Rusia, in care se afla, de altfel, o jumatate de milion de muncitori moldoveni.
Primindu-l pe Dodon in ianuarie, Putin a subliniat ca Rusia nu va ramane “indiferenta” la rezultatul alegerilor legislative.
Secretarul Consiliului rus de Securitate Nationala Nikolai Patrusev exprima, doua saptamani mai tarziu, temerile Kremlinului cu privire la faptul ca Occidentul ar putea “impinge societatea moldoveana catre sciziune si conflict”.
“Am vazut deja asta in Ucraina, in 2014”, aprecia Patrusev, referindu-se la revolta proeuropeana care a condus la anexarea Crimeei de catre Rusia si la un razboi cu separatisti prorusi, soldat cu aproape 13.000 de morti in decurs de cinci ani.
SONDAJ ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2019: PATRU PARTIDE PRIND PARLAMENTUL

Patru partide din Republica Moldova ar intra in parlament daca duminica ar avea loc alegeri legislative, informeaza marti Europa Libera, citand un sondaj realizat la inceputul lunii septembrie de catre Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova.? ?

Astfel, in viitorul legislativ ar intra Partidul Socialistilor (prorus, de stanga), creditat cu 36% din optiunile de vot, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS, centru-dreapta), creditat cu 11,9% din optiuni, Partidul Democrat (PD, centru-stanga), cu 11,2% din preferinte si Partidul Platforma Demnitate si Adevar (PPDA, centru-dreapta) al lui Andrei Nastase, cu 10,6%.?Potrivit observatorilor de la Chisinau, sondajul releva o scadere a popularitatii socialistilor, care in urma cu doua luni acumulau aproape 50% din optiunile de vot.?Intr-o scadere usoara de popularitate se afla si PPDA si PD, in vreme ce PAS a crescut putin in preferintele alegatorilor.?Noi alegeri parlamentare in Republica Moldova sunt preconizate pentru 24 februarie 2019.?

Facebook a oprit o incercare de influentare a alegatorilor in Republica Moldova, ceea ce alimenteaza temeri cu privire la faptul ca alegerile europene din mai ar putea fi vizate la randul lor, a anuntat gigantul american, relateaza Reuters.
Angajati ai Guvernului moldovean aveau legaturi cu o parte a acestor activitati, a anuntat grupul, cu sediul in California. Autoritatile de la Chisinau au negat ca ar sti ceva in acest sens.
Facebook a precizat ca a sters numeroase pagini si conturi concepute astfel incat sa para pagini de opinie independente si sa se prezinte drept o organizatie locala de verificare a faptelor in vederea alegerilor parlamentare prevazute la sfarsitul saptamanii.
“Ei au creat, astfel, o bucla de feedback”, a declarat la Bruxelles insarcinatul Facebook cu securitatea cibernetica Nathaniel Gleicher.
“Potrivit evaluarilor noastre, existau legaturi intre o parte a acestei activitati si persoane asociate Guvernului moldovean”, a precizat el.
Guvernul a anuntat ca saluta orice initiativa de combatere a stirilor false “fake news”, precizand ca nu verifica conturile private a celor peste 200.000 de angajati ai statului.
“Ei au diverse vederi si opinii politice, iar statul este obligat sa mentina limita intre lupta impotriva fenomenului Fake News si garantarea libertatii de exprimare a cetatenilor”, a subliniat Executivul.
Facebook a anuntat ca a sters 168 de conturi, 28 de pagini si opt conturi de Instagram cu un “comportament neautentic”. Aproximativ 54.000 de conturi au urmarit cel putin una dintre aceste pagini pe reseaua de socializare.
Detinatorii paginilor si conturilor respective au postat de obicei mesaje despre stiri locale si probleme politice precum solicitari de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *