REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Republicanii isi pastreaza controlul in Camera Reprezentantilor, in timp ce in Senat lupta este stransa

Republicanii isi pastreaza controlul in Camera Reprezentantilor, camera inferioara a Congresului SUA, potrivit estimarilor facute miercuri de postul NBC, citat de Reuters si preluat de Agerpres.
Era de asteptat ca Partidul Republican sa-si mentina controlul in aceasta camera, cu 435 de membri, unde partidul detine o ampla majoritate si unde doar cateva scrutine sunt sub semnul intrebarii.
Atentia se concentreaza in schimb asupra Senatului, camera superioara a Congresului, unde democratii spera sa preia controlul de la republicani. Candidatii republicanii isi apara mandatele senatoriale in cateva state-cheie, ceea ce ii face pe democrati sa spere ca pot castiga cele cinci mandate necesare pentru a prelua controlul.
Pana acum, democratii au reusit sa castige un sigur mandat senatorial de la republicani, in Illinois, in schimb republicanii si-au reinnoit mandatele in Ohio si Florida. Democratii au castigat primul mandat senatorial de la republicani prin democrata Tammy Duckworth (Camera Reprezentantilor), care l-a invins, asa cum se anticipa, pe senatorul republican Mark Kirk in Illinois. Duckworth este veterana a razboiului din Irak, imobilizata intr-un scaun cu rotile, dupa ce si-a pierdut ambele picioare.
“Romania libera” iti prezinta, in timp real, informatiile despre modul cum au votat americanii la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie 2016. Urmareste?detaliile aici.
In prezent, Partidul Republican controleaza ambele camere ale Congresului SUA. Treizeci si patru din cele 100 de mandate ale Senatului sunt in disputa, in timp ce in Camera Reprezentantilor se voteaza pentru toate cele 435 de mandate. Mandatul senatorilor americani are o durata de sase ani, iar al reprezentantilor, doi.
Potrivit estimarilor pentru Indiana, fostul senator democrat Evan Bayh a dat gres in incercarea sa de a reveni in Senat, pierzand in fata republicanului Todd Young, care a activat pana acum in Camera Reprezentantilor.
In Florida, senatorul Marco Rubio si-a recastigat mandatul. In Carolina de Nord, senatorul republican Richard Burr avea un avans de doar doua puncte procentuale in fata oponentei sale democrate, Deborah Ross, potrivit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *