Rezultatul summitului UE, comparat cu scorul semifinalei Euro 2012: Germania-Italia 1-2.

?Cancelarul german Angela Merkel a cedat in fata Spaniei si mai ales a Italiei, la summitul Uniunii Europene (UE), care tocmai s-a incheiat la Bruxelles, determinand comentatorii sa faca o paralela cu meciurile de fotbal, titrand, “Monti-2, Merkel-1”, relateaza Mediafax.
“Fotbal si summit european, acelasi rezultat”, conchidea editia online a revistei Der Spiegel a propos de noaptea de joi spre vineri, cand echipa Germaniei a cedat in semifinala campionatului de fotbal Euro 2012 cu Italia, in timp ce premierul italian, Mario Monti, a convins Berlinul sa cedeze la Bruxelles.
Cotidianul Die Welt a dramatizat la randul sau mentionand despre o “noapte a infrangerilor” pentru Merkel, care “va intra in cartile de istorie”.
Iar spiritul s-a pastrat in reteaua de socializare Twitter, unde un utilizator scria “Tactic, la zid, infranti si calcati in picioare de italieni, Nu, nu despre fotbal vorbesc”.
Un mare succes au avut si schimburile de mesaje continand jocul de cuvinte “Bailoutelli”, combinatie intre numele jucatorului italian Mario Balotelli, care a inscris joi la Mannschaft, si termenul “bail out”, care se refera la salvarea statelor europene aflate in criza.
“Se poate spune: Monti-Merkel 2-1”, a comentat la randul sau liderul grupului parlamentar al Ecologistilor, pe postul de televiziune Jurgen Trittin.
Majoritatea economistilor subliniaza ca Angela Merkel s-a opus corect oricarei mutualizari a datoriei, dar omologul sau italian a abordat-o pe doua fronturi.
Acesta a obtinut o relaxare a conditiilor de rascumparare a datoriilor suverane prin fondurile europene, veste buna pentru Italia, ale carei datorii sunt in crestere.
Merkel a afirmat vineri la Bruxelles ca apelul la fonduri europene ESM/FESF va fi in continuare supus semnarii unei “scrisori de intentie” a statelor vizate si stabilirea unui “calendar” al reformelor supravegheat “asa cum se obisnuieste” de troika (UE, BCE, FMI).
Mai multi diplomati europeni au fost prudenti in ceea ce ii priveste, oferind asigurari ca rascumpararea datoriilor suverane si obligatiile care decurg din aceasta pentru statele solicitante “urmeaza sa fie stabilite”.
Cea de a doua concesie: cancelarul a renuntat la veto-ul sau privind recapitalizarea directa a bancilor prin capital european, veste buna pentru Monti si in special pentru aliatul sau spaniol, Mariano Rajoy, care se confrunta cu un sector bancar in ruine.
In opinia lui Jorg Kramer, de la Commerzbank, nu este decat o chestiune de timp pana cand Berlinul va incalca ultimul tabuu german, “Nu” fata de orice mutualizare a datoriei: “Germania va accepta obligatiile ca si cand ar trebui sa aleaga intre asta si o explozie a uniunii monetare”.
Merkel “a incalcat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *