Roll-Royce vine in Romania cu divizia navala

Divizia navala a companiei Rolls-Royce vrea sa colaboreze cu navalistii romani.
Compania Rolls Royce a inceput saptamina trecuta discutii de tatonare cu Ministerul Economiei si Finantelor si santiere navale din Romania in ve-derea unei colaborari viitoare. Englezii ar putea fabrica anumite componente pentru industria navala in Romania, sustine Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intr-un comunicat postat ieri pe site-ul institutiei.
?Oficialul Rolls-Royce (Roger Tooke, seful diviziei pentru Europa Centrala si de Est – n.red.) a prezentat ultimele noutati in domeniul naval, respectiv navele comerciale multifunctionale, si a transmis intentia companiei pe care o reprezinta de a fabrica componente in tara noastra?, afirma oficialii MEF.
La discutiile purtate la Galati au participat reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Constructorilor de Nave din Romania (ANCONAV), respectiv Damen Galati, Aker Tulcea, Aker Braila, Ship Design Group Galati, Dutch Marine Trading Design Galati, Tripomet Galati, Menarom Galati, Medchim Galati, precum si reprezentanti ai registrului naval Germanischer Lloyd Romania.
Posibila colaborare cu Rolls-Royce Marine s-ar putea concretiza nu doar in fabricarea unor componente, ci si in realizarea de nave complete dupa proiecte Rolls-Royce, destinate clientilor acestei companii. Gelu Stan, director general al santierului naval Damen Galati si, totodata, director ANCONAV, spune ca Rolls-Royce a adus chiar planurile a doua nave de patrulare care ar putea fi realizate in santierele romanesti. ?Colaborarea ar putea consta in fabricarea unor repere pentru industria navala din Romania sau construirea unor nave multifunctionale. Fiecare santier urmeaza sa contacteze Rolls-Royce Marine pentru a detalia modul in care vor coopera?, spune acesta. Sosirea Rolls-Royce a fost primita cu interes de navalisti. ?Stim ca cererea de nave pe plan mondial este saturata si de aceea am mers sa vedem ce fel de nave vrea
Rolls-Royce sa construiasca?, spune Dumitru Ivanov, director general al santierului naval Aker Tulcea.
Reprezentantul ANCONAV apreciaza ca cel mult trei-sase santiere navale se vor putea ridica la standardele de ?calitate, credibilitate si recunoastere? obligatorii in colaborarea cu Rolls-Royce. In cazul in care se va stabili o cooperare in privinta fabricarii de repere navale, acestea vor fi repere individuale, nu subansambluri, deoarece ?industria noastra nu are posibilitatile de integrare necesare?, spune seful ANCONAV. Damen Galati a de-clinat propunerea Roll-Royce Marine de fabricare a doua nave de patrulare, deoarece toate capacitatile sale de productie sint ocupate pina in 2011, spune directorul Damen Galati.
Rolls-Royce Marine fabrica in principal sisteme de propulsie a navelor, dar si alte sisteme de navigatie, destinate navelor civile, de agrement si celor militare. Divizia a inregistrat anul trecut venituri cifrate la 1,3 miliarde de lire sterline si are un portofoliu de comenzi de 2,4 miliarde de lire sterline. Printre clientii Rolls-Royce se numara Lockhead Martin sau Royal Navy. Cunoscuta ca fabricant al autovehiculelor de lux, Rolls-Royce este prezenta si in industria aerospatiala, si in cea energetica. In sectorul naval, Rolls-Royce are mai mult de 7.000 de angajati, in peste 30 de state.