Romaero il da in judecata pe fostul director Constantin Dinischiotu pentru a recupera un prejudiciu descoperit de Curtea de Conturi

Compania de stat va formula astfel o actiune in raspundere contra fostului sef al societatii, dupa ce Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli din timpul mandatului acestuia la conducerea companiei. Compania vrea sa recupereze in instanta de la Dinischiotu “cheltuieli efectuate de Romaero fara baza legala pentru functionarea autoturismului personal al lui Dinischiotu Constantin Silviu in perioada noiembrie 2012-august 2014; cheltuieli de ordin protocolar facute de Dinischiotu Constantin Silviu fara baza legala in aceeasi perioada, noiembrie 2012-august 2014”, arata documente publicate pe site-ul societatii.
La acestea se vor adauga penalitatile/dobanzile penalizatoare aferente acestui prejudiciu pana la data achitarii.
Decizia urmeaza sa fie aprobata de actionarii Romaero in sedinta din 30 mai.
In perioada 24 octombrie 2016 – 20 decembrie 2016, auditorii publici externi din cadrul Curtii de Conturi au efectuat la Romaero o misiune de control privind situatia, evolutia si modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului, precum si legalitatea realizarii veniturilor si a efectuarii cheltuielilor in perioada 2013-2015.
In urma abaterilor constatate aferente controlului, Curtea de Conturi a concluzionat ca au fost efectuate “plati in suma de 52.856 lei, pentru cheltuieli fara baza legala, respectiv efectuarea de cheltuieli cu functionarea a doua autoturisme pentru deplasari in tara si in strainatate, respectiv efectuarea de plati pentru cheltuieli fara baza legala in suma de 52.856 lei, respectiv cheltuieli cu combustibilul, in suma de 24.988 lei, reparatii, piese si consumabile, in suma de 13.032 lei si asigurari (CASCO, RCA), in suma de 14.836 lei, pentru autoturismul proprietate personala a directorului general, dat spre folosinta cu titlu gratuit (prin contract de comodat) societatii Romaero in vederea efectuarii unor deplasari in tara si in strainatate, fara a avea o evidenta a deplasarilor efectuate cu cele doua autoturisme puse la dispozitie, decontarea cheltuielilor cu combustibilul realizandu-se fara documente justificative din care sa rezulte consumul carburantilor, traseele efectuate, respectiv foi de parcurs, FAZ-uri”.
In plus, Curtea de Conturi a mai constatat ca, intre 2013 si 2015, cu ocazia deplasarilor in strainatate pentru misiuni cu caracter personal, “pe langa diurna cuvenita, cazare, transport, convorbiri telefonice, comisioane de schimb si alte cheltuieli neprevazute, directorul general al Romaero, Dinischiotu Constantin Silviu, si directorul adjunct, Boicu Vasile, au beneficiat contrar prevederilor legale si de decontarea unor cheltuieli de ordin protocolar, in suma estimata de 27.032 lei constand in parfumuri, bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse alimentare”.
Dinischiotu a fost director general al Romaero in perioada 2009-2011 si 26 noiembrie 2012-14 noiembrie 2014.
Curtea de Conturi a cerut Romaero recuperarea acestor prejudicii. Astfel, Romaero a solicitat inca din luna august a anului trecut fostei conduceri a companiei restituirea sumelor respective.
Documentele publicate pe site-ul Romaero arata ca Vasile Boicu a raspuns afirmativ notificarii de restituire a sumei respective, angajandu-se sa plateasca 19.898 lei in 12 transe lunare egale, in timp ce “Dinischiotu Constantin Silviu nu a dat curs notificarii”.
De asemenea, compania vrea sa-si majoreze capitalul social de la 16,36 milioane lei pana la 18,21 milioane lei, prin emisiunea unui numar de 737.594 actiuni noi, cu o valoare nominala de 2,5 lei per actiune.
Romaero estimeaza o?pierdere de 25,94 milioane lei in 2018, o ameliorare cu 42% fata de rezultatul bugetat pentru anul precedent.?
De asemenea, societatea de stat estimeaza ca ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei.
Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridica la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari fata de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei.?
Compania si-a bugetat totodata investitii de 27,39 milioane lei in acest an, de aproape noua ori mai mari fata de investitiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei.
Romaero, companie controlata de Ministerul Economiei, are in prezent circa 800 de?salariati si o valoare de piata de 179,38 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei si datorii de peste 300 milioane lei acumulate in ultimii zece …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *