Romani premiati la Berlin in cadrul proiectului Gala 100 pentru Centenar

Gala s-a desfasurat in prezenta ministrului pentru romanii de pretutindeni, doamna Natalia-Elena Intotero alaturi de reprezentanti ai misiunii diplomatice din Germania, ai mediului asociativ, ai clerului roman si ai mass-media in limba romana.
“Comunitatea de romani din Germania este deosebit de importanta pe agenda ministerului iar activitatile pe care conationalii nostri le deruleaza aduc cinste si valoare tarii. Vorbim despre medici, profesori, ingineri, constructori, artisti, antreprenori care contureaza o imagine frumoasa a Romaniei, fapt pentru care le multumim”, a subliniat ministrul Natalia Elena Intotero.
Aceasta initiativa este dedicata Anului Centenar si isi propune sa celebreze excelenta romaneasca si recunoasterea meritelor si a valorii aduse de membrii comunitatii romanesti din Germania.
Evenimentul s-a bucurat si de participarea Grupului Cameral Virtuozii Filarmonicii din Berlin.
Va prezentam lista laureatilor si biografiile lor:
Alexandra Maria Lara, nascuta in Bucuresti, la 12 noiembrie 1978, nu doar ca se numara printre actritele germane cele mai populare si cu cel mai mare succes, ci este si una dintre cele mai talentate. Si-a dovedit complexitatea ei impresionanta inca de la inceputul carierei si a convins nu numai ca adolescenta, in rolul protagonistei din serialul ZDF “Mai, Pia!” (1996, Regie: Karola Hattop), ci si prin alte diverse productii, precum “Povestea lui Bubi Scholz” (1997, Regie: Roland Suso Richter) sau intr-un rol mai mic, in ecranizarea best-seller-ului lui Hans-Christian Schmid, “Crazy” (2000).
Pentru prima data a obtinut un succes international cu filmul in doua parti “Tunelul” (2001, Regie: Roland Suso Richter), prezentat in SUA chiar si in cinematografe, in urma caruia a obtinut premiul New Faces Award. In rolul deosebit de complex al secretarei lui Hitler, Traudl Jung, in filmul “Caderea” (2004), a entuziasmat un public de milioane de persoane, in intreaga lume, alaturi de Bruno Ganz. Filmul lui Oliver Hirschbiegal a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun film strain, o realizare la care a ajuns, patru ani mai tarziu si filmul “Complexul Baader Meinhof” (2008). Lara joaca rolul-cheie al teroristei de stanga Petra Schelm, in drama lui Uli Edel, dedicata unuia dintre cele mai importante capitole din istoria germana de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Pe cat de convingatoare prin subtilitate si intensitate este Lara in rolurile sale dramatice, pe atat de amuzanta este in orice tip de comedie. Pentru Doris Dorrie in “Gol” (2002), precum si in “Pescarul si sotia sa” (2005), a intrat in doua roluri extrem de diferite, in timp ce in “Rubbeldiekatz” (2011), in regia lui Detlev Buck si-a dovedit talentul pentru umorul de tip screwball. Recent, alaturi de Florian David Fitz si Matthias Schweighofer, in “Cea mai misto zi” (2016), a reusit sa starneasca valuri de admiratie. Nu mai este nici un secret faptul ca Lara are si un mare talent musical: in “Despre cautarea si gasirea iubirii” (2005), a exceptionalului regizor Helmut Dietl, se transforma dintr-o studenta de canto fara succes intr-una dintre cele mai apreciate cantarete de cor, avand ea insasi microfonul in mana.
Faptul ca Lara a primit deja un Bambi, Premiul Camerei de Aur si Premiul Jupiter si nu se da inapoi din fata niciunei provocari, convingand in toate genurile, a devenit cunoscut si dincolo de granitele Germaniei, foarte rapid. In “Control” (2007), de Anton Corbijn, a avut o prezenta extraordinara, alaturi de Sam Riley, in timp ce Ron Howard a ales-o pentru rolul sotiei lui Nikki Lauda, in drama cu piloti de curse “Rush – totul pentru victorie” (2013). Si alti regizori, precum Francis Ford Coppola (“Tinerete fara tinerete”, 2007), Spike Lee (“Buffalo Soldiers “44 – Minunea Sfintei Ana”, 2008) sau Stephen Daldry (“Cititorul”, 2008) au mizat pe talentul ei. Insa ea nu se mai limiteaza de mult doar la spatiul anglofon, ci a jucat si alaturi de Gerard Depardieu in “Small World” (2010, Regie: Bruno Chiche), Sam Garbarskis “Straini familiari” (2010) sau “Imagine” (2012) al regizorului Andrzej Jakimowski.Printre ultimele proiecte ale actritei, care este totodata si vocea din cartea audio pentru copii “Micul dragon Iubeste-ma”, se numara si filmarea clasicului pentru adolescenti “Robbi, Tobbi si Fliewatuut”, precum si “Patru impotriva bancii”, in regia lui Wolfgang Petersen, cu Til Schweiger, Matthias Schweighofer, Michael Bully Herbig si Jan Josef Liefers.
In 2017, Lara poate fi vazuta nu numai in serialul de pe Amazon “Esti cautat”, ci si in productia hollywoodiana “Geostorm”, precum si in mult asteptatul film cu gangsteri “Numai Dumnezeu ma poate judeca”, alaturi de Moritz Bleibtreu.
*
Valentin Platareanu, nascut in Bucuresti, la 16 noiembrie 1936, fiul doctorului V. M. Platareanu, membru al Academiei de Istoria Medicinii, remarcabil chirurg si autor de carti cu caracter stiintific, nu a imbratisat medicina, ci s-a decis sa urmeze Arta actorului.
Absolvent al Academiei de Teatru si Film I. L. Caragiale din Bucuresti, a avut ca profesori pe Irina Rachiteanu Sirianu, Marioara Voiculescu, Ion Lucian s.a. Examenul de diploma a fost absolvit cu rolul lui Higgins din piesa Pygmalion de Bernard Show. A urmat stagiul cu colegi de elita: Amza Pelea, Leopoldina Balanuta, Florin Piersic, Cosma Brasoveanu, Stefan Tapalaga, George Motoi s.a. la Teatrul din Piatra-Neamt, pe care l-au si inaugurat.
Prin concurs, ajuns la Bucuresti, isi incepe o bogata activitate ca actor pe scena Teatrului de Comedie in piese cum ar fi: Burghezul gentilom (Moliere), Prietena mea Pix (V. Em. Galan), Platonov (A. P. Cehov), 12 oameni furiosi (Reginald Rose) etc. Pe micul ecran, a interpretat diverse roluri, avand o bogata prezenta in emisiuni seriale precum: Istoria Teatrului cu public (live), Clubul Tineretii (TV), realizand, in paralel, montari cu roluri in Hernani (Victor Hugo), Cadavrul viu (Lev Tolstoi), Doctor fara voie (Moliere), Pescarusul (A. P. Cehov), impreuna cu regizorul de televiziune Cornel Popa.
Activitatea dedicata scenei de teatru a fost impletita cu munca pe platourile de filmare, unde a colaborat cu valorosi regizori: Malvina Ursianu, Sergiu Nicolaescu, Mircea Muresan, Mircea Dragan, Alecu Croitoru, Andrei Blaier s.a. Vocea sa cu vibratii calde si atent studiate i-a oferit o bogata colaborare in domeniul teatrului si a emisiunilor radiofonice, lista prezentelor radiofonice trecand de 1.000 de emisiuni.
O adevarata pasiune organizatorica l-a adus la conducerea Teatrului de Comedie si a Teatrului National din Bucuresti “I. L. Caragiale”, sub conducerea maestrului Radu Beligan, unde a jucat ca actor si a fost prezent timp de doi ani de zile. Bucurandu-se de impliniri profesionale deosebite si fiind in varf de cariera, a luat totusi hotararea – dificila pentru un actor – sa paraseasca tara.
Aceasta perioada, ca si succesul fiicei sale Alexandra Maria Lara in domeniul filmului, cu sprijinul de nepretuit al sotiei sale Doina, sunt marturisite in cartea Und Bitte (2010), care povesteste istoria recuceririi succesului de catre o familie de actori in mediul unei culturi de adoptie.
In Germania, a urmat dupa stabilire o vreme cu diferite joburi pentru supravietuire: gradinar, administrator, sufleor la Teatrul Francez din Berlin, care l-a si adoptat. Apoi, au venit primele roluri interpretate in franceza, prima punere in scena fiind L”aigle a deux tetes de Jean Cocteau, apoi Le medicin malgre lui de Moliere, Le fetichiste de Michel Tournier s.a. Au venit la rand diferite roluri in film, unde a jucat alaturi de importanti actori germani precum: Matthias Habich, Dagmar Manzel, Gotz George, Hannelore Elsner, Manfred Krug, Jorg Schuttauf, Katharina Thalbach, Manfred Zapatka s.a. A montat, de asemenea, peste 50 de spectacole, inclusiv dupa autori romani, precum I. L. Caragiale, Eugen Ionescu, Mihail Sebastian.
O bucurie speciala a reprezentat-o filmul Offset (2005), in regia lui Didi Danquart, in care Valentin Platareanu a jucat alaturi de fiica sa, Alexandra Maria Lara, in limba romana, filmul fiind turnat in Romania. Filmul Viata mea (2008), in regia lui Gero von Boehm, unul din cei mai importanti jurnalisti de cultura din Germania, prezinta traseul si destinul unei familii de artisti romani, care au ales calea auto-exilului, plecand dintr-o Romanie aflata in plin comunism, urmand a se stabili in Germania. Aici, Valentin Platareanu si-a reinventat cu stralucire cariera de actor, profesor, director de scoala de teatru, in contextul unei alte culturi. Dincolo de talentul artistic rar, mostenit de de la tatal sau si potentat printr-o atenta cultivare, Alexandra a fost desemnata de presa germana (Bild Zeitung), in 2005, drept cea mai frumoasa actrita din Germania.
In 1992, Valentin Platareanu a fondat Scoala de Teatru Charlottenburg, pe care o conduce in calitate de director, fiind una din cele mai bune scoli de profil din Germania. Unul din numele de mare prestigiu in galeria de absolventi ai scolii respective este cel al Alexandrei Maria Lara, devenita celebra in Germania si in mediul international de profil.
Scoala de Teatru Charlottenburg a dezvoltat proiecte, de-a lungul timpului, cu parteneri din Romania (Teatrul “Anton Pann”, din Ramnicu-Valcea), implicandu-se de asemenea in sarbatorirea centenarului I. L. Caragiale (2012), in timp ce maestrul Valentin Platareanu a fost prezent pe scenele din Berlin cu recitaluri din marii poeti romani.
Incepand cu 2018, Scoala de Teatru Charlottenburg si-a deschis portile pentru colaborarea cu mediile teatrale din Romania, initiind o serie de stagii si programe oferite spre participare actorilor tineri din Romania.
*
Anca-Ligia GROSU – membru al Academiei Germane de Stiinta “Leopoldina”
Anca-Ligia Grosu este profesor, medic si director al Clinicii de Radioterapie al Spitalului Universitar din Freiburg, Germania. Nascuta la Cluj-Napoca, a absolvit Liceul de Matematica si Fizica Nicolae Balcescu din orasul natal. Dupa studiul de Medicina Generala la Facultatea de Medicina din Cluj a emigrat in Germania pentru a-si face specializarea in Radiologie, iar apoi in Radio-Oncologie la Clinica Rechts der Isar a Universitatii Tehnice din Munchen. Activitatea ei stiintifica s-a concentrat asupra radiochirurgiei, a radioterapiei stereotactice si asupra introducerii imaginilor biologice in planificarea radioterapeutica. In aceste domenii lucrarile stiintifice ale prof. Grosu au reprezentat un pionierat, deschizand noi drumuri spre efectuarea unei radioterapii personalizate si individualizate de mare precizie. Prin aceste metode se poate vindeca un numar semnificativ de tumori canceroase si se pot salva vietile multor pacienti.
Dupa 15 ani de activitate in Munchen, prof. Grosu s-a mutat in SUA pentru a participa la cercetarea in domeniul terapiei cu protoni la Harvard Medical School din Boston (SUA), una din institutiile academice de renume mondial, cu care colaboreaza intensiv si in continuare. Doi ani mai tarziu, in 2007, dr. Grosu a fost numita directoarea Clinicii de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg, una din cele mai mari clinici de Radioterapie din Germania. Doamna profesor Grosu a fost prodecan al Facultatii de Medicina din Freiburg, este membra a Senatului Universitatii din Freiburg, este profesor onorific al Universitatii din Ohio, Columbus, SUA – pentru a enumera numai cateva din activitatile ei academice de inalt prestigiu.
Anca-Ligia Grosu a fost aleasa in iulie 2018 membru al Academiei Germane de Stiinta “Leopoldina”, o institutie de mare traditie si renume national si international. Entuziasmul ei pentru nobila cauza de vindecare a pacientilor este elementul care caracterizeaza toate preocuparile ei din domeniul cercetarii, al activitatii didactice si mai ales activitatea ei de medic in Spitalul Universitar din Freiburg.
*
Bernd Fabritius – Membru in Parlamentul German si in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (2013-2017) – Insarcinat federal pentru imigranti si minoritati nationale (din 2014)
Bernd Fabritius: “Germanii aflati in Romania si germanii originari din Romania trebuie sa isi asume si sa configureze rolul lor de ambasadori intre cele doua tari”.
In anul 2018, numirea Prof. Dr. Dr. h. c. Bernd Fabritius in functia de Insarcinat al guvernului federal pentru repatriati si minoritati nationale a reprezentat prima desemnare a unei persoane apartinand unei minoritati nationale germane, venite ca imigrant in Germania, intr-o pozitie a unei demnitati publice federale in Germania.
Nascut in 1965 la Agnita, Bernd Fabritius a crescut in orasul Sibiu, aflat in apropiere. Dupa venirea sa in Germania in 1984, Bernd Fabritius a urmat Facultatea de Drept a Universitatii “Ludwig Maximilian” din Munchen. Din 1997 este avocat si proprietarul unei case de avocatura.
Incepand cu 1998, Bernd Fabritius a ocupat diferite functii de conducere in cadrul Comunitatii Sasilor Transilvaneni si s-a implicat activ, in diferite moduri, in crearea de punti intre Romania si Germania. Intre 2007 si 2018 a fost presedinte federal al Asociatiei Sasilor Transilvaneni in Germania, precum si presedinte al Federatiei Internationale a Sasilor Transilvaneni. Atunci cand a preluat functia de presedinte al Asociatiei Deportatilor, a declarat ca tema relatiilor dintre popoare si state in tinuturile din care au provenit multi deportati va deveni o tema centrala a activitatii sale.
Bernd Fabritius s-a implicat in mod deosebit in construirea unor relatii foarte stranse intre Romania si Bavaria. In anul 2000, ministrul bavarez pentru munca, afaceri sociale, sanatate, familie si femei, Barbara Stamm, l-a numit reprezentant al Bavariei in Comitetul Romano-Bavarez pentru proiecte sociale si medicale. El este membru fondator si vicepresedinte al Fundatiei Bavaria-Romania pentru Asistenta Sociala in Romania.
Bernd Fabritius se implica si in consolidarea legaturilor academice. El preda la Facultatea de Drept a Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, in calitate de profesor asociat, precum si la Universitatea Germano-Romana pentru Drept si Institutii Europene.Odata cu alegerea sa in Parlamentul German, in 2013, Bernd Fabritius s-a implicat in dezvoltarea relatiilor germano-romane, pe noi paliere, ca presedinte adjunct al Grupului Parlamentar de Prietenie Germania-Romania. In calitate de membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, unde a fost prim presedinte adjunct in Comisia pentru Justitie si Drepturile Omului, a putut folosi noi oportunitati in acest sens. De asemenea, ca raportor, a contribuit semnificativ la rezolutia Adunarii Parlamentare in privinta statului de drept si a combaterii coruptiei in Romania. Si in calitatea sa actuala, de Insarcinat al Guvernului Federal pentru imigranti si minoritati nationale, Bernd Fabritius are legaturi deosebit de stranse cu institutiile responsabile in Romania pentru protectia drepturilor minoritatilor si pentru minoritatea germana de aici.
Bernd Fabritius vede in apartenentii la minoritatile nationale si in oamenii care si-au parasit patria nu numai niste constructori de punti intre state. Pentru el, acestia sunt totodata acei ambasadorii gratie carora multi dintre conlocuitori pot afla informatii relevante despre tara respectiva. Abilitarea bilingva si abilitarea in doua culturi reprezinta pentru Bernd Fabritius nu doar o calificare valoroasa, ci si o datorie: “germani aflati in Romania si germanii originari din Romania trebuie sa isi asume si sa configureze rolul lor de ambasadori intre cele doua tari”.
*
Bianca Bourbon
Nascuta in Bucuresti, a studiat Relatii Economice Internationale in acelasi oras, sperand sa lucreze in diplomatie, intr-una din ambasadele Romaniei din lume. Nu a ajuns insa in diplomatie, deoarece, chiar dupa terminarea facultatii, in septembrie 1997, a inceput sa lucreze pentru Compania Coca-Cola, care isi deschisese un birou la Bucuresti. A lucrat aici timp de 12 ani, ocupand diverse pozitii in departamentul de marketing al businessului din Romania, extinzandu-si apoi responsabilitatile si asupra tarilor din jur – Bulgaria, Moldova, Albania si tarile din fosta Iugoslavie.
In 2009 s-a mutat la Viena, pentru a conduce afacerile aceleiasi companii din Centrul Europei, raspunzand de Austria, Elvetia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, iar dupa 5 ani in care a locuit la Viena si Budapesta, a preluat conducerea companiei in Germania, Danemarca si Finlanda. Din 2015 locuieste in Berlin, impreuna cu sotul sau, Cristian. In ultimii doi ani si-a completat educatia cu un Executive MBA la Harvard Business School.
Una dintre realizarile profesionale de care este mandra, este lansarea unei arome de Fanta, speciala pentru romani. Este vorba de Fanta Shokata, realizata pe baza bauturii traditionale socata. Dupa lansarea din Romania, aceasta aroma a ajuns aproape pe tot globul, incepand din Europa, pana chiar si in Japonia.
In tarile in care a locuit in strainatate, Bianca a fost in contact cu alti profesionisti romani, iar acum, in Germania, este implicata in stimularea dezvoltarii unor retele ale profesionistilor de top din diaspora romana.
Bianca este o ambasadoare pentru diversitate si incluziune, deoarece este convinsa ca echipele diverse (din punct de vedere al nationalitatii, varstei, sexului, gandirii) produc rezultate mai bune. Ea activeaza in mai multe organizatii care promoveaza diversitatea, atat in cadrul companiei pentru care lucreaza, cat si in cadrul Camerei de Comert Germano-Americane, unde este membra in board si “Campion al diversitatii”. In acest context, crede ca romanii pot aduce multe calitati in cadrul unei echipe, de la seriozitate si profesionalism, la rezolvarea creativa a problemelor, gestionarea flexibila a resurselor si adaptabilitate la schimbare, toate foarte importante acum si in viitor. De asemenea, crescand intr-o familie in care ambii parinti munceau, precum majoritatea familiilor romanesti, crede ca femeile pot juca un rol mult mai mare in societate si pot integra, pot echilibra munca lor cu viata lor privata, cu familiile lor.
*
Prof. Dr. Hans-Christian Maner – Istoric, Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz
S-a nascut la Tarnaveni in anul 1963, a trait la Jidvei si la Codlea si a urmat liceul Johannes Honterus la Brasov. In anul 1981 s-a stabilit cu familia in Germania. A studiat teologia protestanta, istoria si stiintele politice la universitatiile din Tubingen, Mainz si Bucuresti. La Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz a obtinut in anul 1997 titlul de doctor cu lucrarea “Zwischen Demokratie und autoritarem Regime. Voraussetzungen und Entfaltung der Krise des parlamentarischen Systems in Rumanien in den 30er Jahren”, pentru care i-a fost decernat premiul Societatii Sudesteuropene din Munchen. In perioada 1998-2002 a fost cercetator stiintific al Centrului Stiintifico-Istoric pentru Istoria si Cultura Europei Centrale si de Est (Geisteswissenschaftliches Zentrum fur Geschichte und Kultur Ostmitteleuropas) din Leipzig unde a scris lucrarea de habilitare (docenta). Din anul 2002 tine cursuri si cerceteaza in cadrul Seminarului de Istorie al Universitatii Johannes Gutenberg din Mainz in special istoria Europei de Sudest, iar in anul 2010 a fost numit profesor. Tot la Universitatea din Mainz conduce filiala Societatii Sudesteuropene.
Printre publicatiile principale proprii se numera monografiile “Parlamentarismus in Rumanien (1930-1940). Demokratie im autoritaren Umfeld” (Parlamentarismul in Romania (1930-1940). Democratia in mediul autoritar). (Munchen 1997) (trad. “Parlamentarismul in Romania, 1930-1940”. Bucuresti 2004); “Multiple Identitaten – Der Blick des orthodoxen Sudosteuropa auf “?Europa”.” (Identitati multiple – viziunea ortodoxa a Europei de Sud-Est asupra “Europei”). (Bonn 2003): “Multikonfessionalitat und neue Staatlichkeit. Orthodoxe, griechisch-katholische und romisch-katholische Kirche in Siebenburgen und Altrumanien zwischen den Weltkriegen (1918-1940)” (Multiconfesionalitate si noua statalitate. Biserica ortodoxa, greco-catolica si romano-catolica din Transilvania si din Regat intre cele doua razboaie mondiale (1918-1940)). (Stuttgart 2007); “Galizien. Eine Grenzregion im Kalkul der Donaumonarchie im 18. und 19. Jahrhundert” (Galicia. O regiune de granita in calculul monarhiei habsburgice in secolele 18 si 19). Munchen 2007.”
Principalele directii de cercetare sunt legate de istoria si istoria culturala a Europei Centrale de Est si de Sud Est incepand din perioada moderna pana in secolul 21. O preocupare speciala consta in promovarea interesului pentru istoria si cultura Romaniei. Aceasta se reflecta nu numai in temele de cercetare si de predare ci si in efectuarea mai multor excursii de studiu in Romania cu studenti de la Universitatea din Mainz. Infiintarea lectoratului de limba si cultura romana la Universitatea din Mainz a insemnat si inceputul organizarii anuale a “zilei de studiu dedicata Romaniei”, al carui initiator a fost si care se preocupa cu teme interdisciplinare de literatura, cultura si istorie pentru si cu studenti. A initiat mai multe parteneriate Erasmus cu un numar de universitati din Romania (Galati, Iasi, Sibiu, Alba Iulia, Bucuresti). Legaturi constante si stranse exista cu Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza si Institutul “A.D. Xenopol” din Iasi al carui membru de onoare este. Colaborari stiintifice fructuoase are cu Facultatea de Stiinte Socio-Umane a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, cu Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si cu Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, cu Facultatea de Istorie si Stiinte Politice a Universitatii Ovidius din Constanta.
In activitatile sale profesionale si private, el se ghideaza dupa ideea de toleranta, de multiperspectivitate, de intelegere interculturala si interregionala.
*
Laurentiu Dinca – Violonist in cadrul Filarmonicii din Berlin
Laurentiu Dinca s-a nascut in Craiova, fiind – asa cum marturiseste – o cometa muzicala intr-o familie in care nimeni, pana la el, nu a fost muzician. Descoperirea inclinatiei muzicale o datoreaza lui Aurel Maican, o ruda apropiata, care era violonist in cadrul Filarmonicii din Craiova. Acesta stia sa cante la trei instrumente si, fiind totodata si inginer, pe langa activitatea de violonist a construit insasi cladirea Filarmonicii din Capitala Olteniei.
Laurentiu Dinca a urmat cursurile Liceului de Muzica din Bucuresti, la clasa Profesorului George Manoliu, fiind aici remarcat de Profesoara de pian Mira Chisoiu, cu care a urmat un program de pregatire intensiva. Astfel, a intrat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, pe care l-a absolvit in trei ani. A activat apoi pentru trei ani in cadrul Orchetrei Radio din Bucuresti, dupa care a continuat studiile de vioara la Conservatorul din Lubeck, cu Profesorul Petru Munteanu. A castigat mai multe premii internationale de vioara: Tibor Varga (Sion – Elvetia), Louis Spohr (Freiburg – Germania), Canales (Barcelona – …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *