Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregatirea medicilor care lucreaza in UE

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat, joi,?ca Romania a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregatirea medicilor care lucreaza in UE, dar nu a primit “nici macar un euro inapoi” din partea tarilor care si-au rezolvat problema de sanatate angajand medici romani, informeaza Mediafax.
“Dintre acestia, 14.100 de medici au plecat de la 1 ianuarie 2007. In Franta, sunt 4.300 de medici romani care reprezinta 60 la suta din totalul medicilor straini care lucreaza in aceasta tara, in Marea Britanie sunt circa 4.000 de medici romani, pe locul doi dupa medicii indieni, in Belgia sunt 2.600 de medici romani, iar in ultimii trei ani, dupa o politica agresiva din partea Germaniei, sunt 3.100 de medici in aceasta tara, urcand de pe locul sapte pe locul trei intr-un top al medicilor straini care lucreaza aici”, a spus presedintele CMR.
Vasile Astarastoae a adaugat ca o evaluare pe termen scurt arata ca peste patru ani, din cauza imbatranirii populatiei si inversarii piramidei varstelor, numarul de afectiuni cronice va depasi numarul afectiunilor acute.
“O evaluare care s-a facut arata ca, in tarile puternic dezvoltate economic, 50 la suta din posturile de medici vor fi vacante. Productia universitatilor de medicina din aceste tari poate sa acopere 11 la suta, deci raman aproape 40 la suta din posturi vacante, asta echivaleaza cu 150.000 de posturi de medici vacante in toate aceste tari. Unitatile medicale vor veni si vor lua medicii din Romania fiindca e o tara membra UE, iar formalitatile de angajare sunt mai simple, iar scoala medicala romaneasca e in continuare cunoscuta si recunoscuta”, a explicat presedintele CMR.
In aceste conditii, a spus Vasile Astarastoae, Romania risca sa ramana fara medici dupa ce a cheltuit bani multi sa ii pregateasca.
“Noi am cheltuit pentru toti medicii care au plecat 3,5 miliarde de euro numai pentru educatie, liceu, facultate, rezidentiat. Nu punem in calcul faptul ca sistemul a ramas deficitar si nu am primit din partea tarilor care si-au rezolvat problema de sanatate nici macar un euro inapoi. Obedienta celor care ne-au guvernat si ne guverneaza se manifesta fata de Bruxelles, cum era inainte fata de Moscova, prin aceea ca niciunul nu a solicitat acest lucru”, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *