Romania risca sa se faca iar de ras la Bruxelles. Ponta: Basescu vrea sa nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat

de Departamentul Politic – Mediafax, Alina Matis Publicat la: 15.07.2014 13:05 Ultima actualizare: 15.07.2014 14:02

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu vrea sa nominalizeze el comisarul european din partea Romaniei, dar ca nu i-a acordat presedintelui “mandat” in acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizeaza comisarul. Aceste noi contre premier-presedinte vin cu o zi inainte de reuniunea extraordinara de la Bruxelles, in care sefii de stat si de guverne vor negocia pe cine trimit in viitoarea Comisie. In cazul Romaniei, certurile dintre Palate fac neclare atat numele, cat si portofoliul sau chiar cine va negocia maine, la Bruxelles. Astfel, obtinerea unui comisar cu un portofoliu greu risca sa se transforme intr-un nou fiasco creat de certurile presedinte-premier, precum cel din 2012, privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

“In ceea ce priveste nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona si legii romanesti, Guvernul nominalizeaza un comisar. Domnul presedinte vrea sa il nominalizeze el. Eu nu consider ca… si nu i-am dat acest mandat si, de acum incolo, este foarte important pentru viitor. Asa cum se intampla si in Germania, cancelarul Merkel nominalizeaza comisarul, si peste tot in Europa comisarul european este desemnat de catre Guvern, eu nu am cum sa accept ca presedintele sa uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de catre Tariceanu in 2007 si de Emil Boc in 2009”, a spus Ponta.
Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a primit de la presedinteleTraian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului.

In acest moment, Parlamentul European voteaza candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene:

El a aratat astfel ca presedintele are o anumita tendinta “patologica” de a strange pe ultimele luni de mandat cat mai multa putere.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca s-a inteles cu premierul Victor Ponta pe acelasi nume si acelasi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, seful statului precizand ca doreste sa incerce sa obtina pentru Romania un post de vicepresedinte al Comisiei Europene.
“E o problema pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelasi punct de vedere. Premierul trebuie sa aiba grija prin Ministerul de Externe sa se faca toate demersurile catre ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligatia sa sustin aceste lucru in discutiile cu viitorul presedinte al Comisiei si in Consiliul European”, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *