Romania si-ar putea suplimenta fortele din Afganistan

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la finalul lucrarilor Summitului NATO, ca Romania nu exclude suplimentarea fortelor de instruire a armatei, de sprijin medical si institutional in Afganistan, transmite NewsIn. „S-a abordat si problema suplimentarii fortelor in Afganistan, pentru ca nu putem sta linististi ca alianta din punct de vedere al succeselor militare din Afganistan, asa ca o suplimentare a fortelor este necesara”, a comentat seful statlui. „Din acest punct de vedere vreau sa clarific foarte bine pozitia Romaniei. Romania si-a respectat in intregime angajamentele de la Summitul de la Bucuresti. Daca atunci aveam circa 500 de militari in Afganistan, acum Romania are 1000 de militari in Afganistan, in zona de contact cu fortele insurgente”, a adaugat presedintele.

„Din acest punct de vedere Romania si-a materializat obligatiile asumate, ceea ce nu exclude ca in continuare sa avem in vedere participarea cu capacitati suplimentare de instruire a armatei afgane, de ordine publica, sprijin medical si in alte zone de acest gen care ajuta la constructia institutionala”, a declarat Traian Basescu.

Seful statului a comentat ca declaratia Summitului cu privire la Afganistan precizeaza „foarte clar ca numai aportul militar a devenit insuficient”, fiind nevoie de contributii in alte zone. „Aliatii se angajeaza in urma acestei declaratii sa contribuie la dezvoltarea institutionala a Afganistanului, sa contribuie la instruirea armatei si politiei afgane, la crearea institutiilor care la un moment dat sa poata prelua responsabilitatea gestionarii in siguranta teritoriului afgan”, a afirmat Basescu.

La finalul precizarilor facute despre Afganistan, seful statului a povestit ca discursul sau la Summit s-a incheiat cu o formulare care poate nu a placut, dar pe care o considera importanta.

„Oricarui om politic ii este greu sa mearga la el acasa si sa spuna ca ar trebui sa mai trimita militari in Afganistan. Noi am sustinut o abordare cuprinzatoare a problematicii Afganistanului. O abordare exclusiv militara nu este suficienta. Aici noi ne angajam sa continuam sa marim capacitatile din Afganistan in zona constructiei institutionale, a pregatirii armatei, a constructiei institutiilor. Avem zone in care consideram ca le putem sustine alaturi de aliati”, a conchis presedintele Basescu.

De asemenea, potrivit Agerpres, care il citeaza pe Traian Basescu, NATO si-a reconfirmat, la summit pozitia pentru mentinerea „”integritatii teritoriale a Republicii Moldova”. Presedintele a mai afirmat ca, fata de summitul din anul 2008, de la Bucuresti, reuniunea din 2009 aduce ca element de noutate implicarea politica a organizatiei in conflictul ruso-georgian, in cel din Republica Moldova si zona Cauzazului. „Acum se aduce ca element de noutate fata de Summitul anterior ideea implicarii comunitatii internationale in solutionarea conflictului din Georgia. Alianta a hotarat sa se implice politic in solutionarea disputei ruso-georgiene De asemenea, acest summit preia declaratiile cu privire la conflictele inghetate din zona Caucazului si Republica Moldova. Prin declaratia acestui Summit se reafirma sustinerea fata de rezolvarea pasnica a acestor conflicte. Abhazia, Ostetia de Sud, Nagorno-Karabah, Transnistria sunt obiective ale Aliantei, cu afirmarea necesitatii solutionarii pe cale pasnica”, a afirmat Basescu. Totodata, seful statului a precizat ca „si concluziile actualului Summit asigura Ucraina si Georgia ca pot deveni membre ale Aliantei, o continuare si consolidare a pozitiilor de la Bucuresti”.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca aliatii au fost de acord sa sustina prioritatile regionale ale statelor din zona Marii Negre si a subliniat ca acest lucru constituie un castig pentru Romania, avand o semnificatie deosebita.

„Fata de angajamentele NATO legate de regiunea Marii Negre, de la Bucuresti, concluziile actualului Summit arata ca aliatii au fost de acord sa sustina prioritatile regionale ale statelor din zona Marii Negre. Aceasta formulare mi se pare exterem de importanta. Romane ca, in continuare, sa lucram cu aliatii de la Marea Neagra, cu Turcia si cu Bulgaria, dar nu mai putin si cu celelalte tari riverane, si optiunea noastra va fi sa implicam si Federatia Rusa, Ucraina, Moldova si Georgia in proiecte regionale, prioritare, care sa fie acceptate si, implicit ,sustinute de aliatii din NATO”, a spus presedintele Basescu.

spot_img