Romania, condamnata de CEDO de 34 de ori intr-un an

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Peste 8.600 de cetateni au reclamat Romania la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pe parcursul anului trecut, iar in 34 de cauze s-a constatat ca statul a incalcat drepturile cetatenilor.

Asta arata o statistica publicata ieri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce patru membri ai acestui for au vizitat instanta de la Strasbourg, la finele lunii februarie. La fel ca si in anii trecuti, Romania se mentine pe locul al treilea in topul tarilor cu cele mai multe plangeri la CEDO, dupa Rusia si Turcia.

Aproximativ 70%-80% din aceste plangeri au fost insa respinse ca inadmisibile, intrucat nu se refereau de fapt la incalcari ale drepturilor omului. Cele mai multe reclamatii depuse de cetatenii romani anul trecut au vizat refuzul institutiilor din Romania de a pune in executare hotarari judecatoresti definitive, incalcarea dreptului la proprietate, impozitarea pensiilor militarilor, arestarea preventiva, durata prea mare a procedurilor in justitia interna, incalcarea dreptului la acces in instanta prin stabilirea unor taxe de timbru prea mari, conditiile de detentie din inchisorile romanes ti si practica neunitara a instantelor.

In ceea ce priveste dreptul la proprietate, majoritatea romanilor s-au plans de situat iile in care exista doua titluri de proprietate, detinute de persoane diferite asupra aceluiasi bun si de faptul ca Fondul Proprietatea nu ar oferi o reparatie efectiva pentru imobilele nationalizate de regimul comunist si care nu au fost inapoiate proprietarilor.

spot_imgspot_img