Romania, pe locul doi in Europa ca potential eolian, dar codasa la instalare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Romania are un potential imens in domeniul energiei alternative. Un studiu Erste Group arata ca se inregistreaza cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene, iar sud-estul Dobrogei plasandu-se chiar pe locul al doilea la nivelul intregului continent, releva un studiu Erste Group.

Astfel, potentialul eolian al Romaniei este estimat la 14.000 MW capacitate instalata, insa tara noastra dispune deocamdata de doar 7 MW instalati in turbine eoliene, scrie Evenimetul Zilei.

Pana acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalata totala de 12.000 MW, in conditiile in care capacitatea tehnica a retelei permite conectarea a pana la 4.000 MW. Potrivit analistilor Erste, daca acestia ar realiza proiecte care sa totalizeze 4.000 MW putere instalata pana in perioada 2015-2017, investitiile in domeniu ar creste la peste patru miliarde de euro.

Presedintele Asociatiei Eoliene Romane, Marian Turbatu, se plange de ineficienta actualului sistem „de cote” prin care eolienele participa la retea, care mareste pretul energiei verzi si ii dezavantajeaza pe producatorii mici. In Germania, arata el, distribuitorul este obligat sa preia intreaga capacitate produsa la un pret fix pe o durata de timp, oferind oportunitati egale. „Sistemul de promovare al resurselor regenerabile nu este cel mai favorabil in Romania. Suntem aproape codasii Europei in acest domeniu”, arata el.

La nivel mondial, productia mondiala de energie eoliana a atins, la sfarsitul anului trecut, aproximativ 120.000 de megawati fata de productia din 2007, de aproape 95.000 MW, potrivit Consiliului Mondial pentru Energie Eoliana. Europa a produs peste jumatate din capacitatile globale (aproape 66.000 MW). In ceea ce priveste dezvoltarea energiei eoliene, cele mai mari progrese au fost observate in China, unde productia s-a dublat, atingand 12.000 MW.

spot_imgspot_img