Romania, un caz unic in UE: Lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost …

In Romania, lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de peste 1.900 de zile, ceea ce ceea ce face din tara noastra un caz unic in Uniunea Europeana si limiteaza egalitatea de sanse pentru pacientii romani.
Un studiu, bazat pe datele Federatiei Europene a Asociatiilor si Industriei Farmaceutice (EFPIA), arata ca intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici se asteapta 392 de zile in Belgia, 206 zile, in Suedia, iar in Austria doar 88 de zile.
Citeste si Ce se intampla cand un medicament este retras de pe piata
Astfel, pacientii din tarile vest-europene reusesc sa primeasca gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar in anul in care acesta a primit aprobarea de punere pe piata, in timp ce pacientii romani asteapta mai mult de 5 ani sa primeasca medicamente noi. Peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi si 26 de molecule cu indicatii teraputice noi ar trebui introduse pe lista?medicamentelor compensate si gratuite din tara noastra.
“Incurajam autoritatile si comisiile de specialitate sa grabeasca avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creste sansa si calitatea vietii pacientilor romani. Cele mai multe medicamente introduse pe lista noua sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arteriala (8%), anemii (5%), leucemii (4%) si boli psihice (2%)”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.
Citeste si Mai multe medicamente generice, mai putini bani pe retete
Potrivit estimarilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pacientii romani vor avea cel mai probabil o noua lista de medicamente compensate incepand cu 1 ianuarie 2014. Initial, ministrul a anuntat ca lista va fi actualizata la 1 iulie si ulterior …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *