Romanii cu melanom au o speranta de viata de doar 5 ani.

Anual, in Romania, se inregistreaza aproximativ 2.000 de noi cazuri de melanom malign, iar pacientii au sanse minime de supravietuire din cauza depistarii tardive a bolii.
Potrivit Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, in 80% dintre cazuri de melanom malign din Romania, pacientii au sanse de supravietuire de maximum 5 ani de la depistarea afectiunii.
Aceasta situatie alarmanta este, de asemenea, intretinuta de expunerea neprotejata la soare si de lipsa monitorizarii starii alunitelor la risc. Totul poate fi insa evitat foarte simplu: prin control medical periodic si prin verificarea dermatoscopica a alunitelor.
“Persoanele cu piele deschisa, cu alunite numeroase sau cu alunite atipice, cele care au suferit arsuri solare pana la varsta de 18 ani, persoanele care au avut cancere de piele in familie, precum si cele care stau neprotejate la soare prin natura profesiei sau petrec multe ore in aer liber prezinta un risc mai mare de melanom”, declara dr. Mihaela Leventer, presedinte al SRMEDCC.
Toate persoanele care au mai mult de 50 de alunite sunt vulnerabile, de aceea expunerea protejata la radiatii ultraviolete si monitorizarea constanta a modificarii alunitelor sunt singurele care pot depista in timp util aparitia cancerului de piele. Orice modificari de culoare, textura, volum sau suprafata ale unei alunite pot indica aparitia unei forme de cancer de piele.
“Singura sansa de vindecare in cazul aparitiei unui melanom malign este diagnosticarea in timp util si excizarea prompta a leziunii periculoase. Noi, dermatologii, vedem partea intunecata a expunerii la lumina, de aceea ii sfatuim pe toti sa viziteze regulat un specialist pentru asigurarea sanatatii pielii”, declara Dr. Mihaela Leventer.
Varsta medie de diagnostic a melanomului malign este de 45-55 ani, insa acest tip de cancer afecteaza in mare masura si adolescentii, din cauza arsurilor solare sezoniere si a expunerii la solar.
Metode moderne de depistare a melanomului
Metoda clasica de diagnosticare a melanomului este dermatoscopia realizata de medicul specialist care ajuta la diferentierea leziunilor pigmentare benigne de cele maligne. Investigatia este nedureroasa, non-invaziva si consta in fotografierea aspectului alunitei din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop si calcularea unui scor de risc. Medicul va realiza, de asemenea, o harta dermatoscopica a pacientului care va fi stocata in computer pentru a putea analiza evolutia numarului de alunite si a aspectului acestora la controlul periodic.
Dermatoscopia computerizata Fotofinder este o metoda moderna, total neinvaziva, superioara dermatoscopiei clasice, care permite cu ajutorul tehnicii Mole-Analyzer screeningul rapid al cancerelor cutanate, diagnosticul si urmarirea evolutiei in timp a alunitelor (nevi pigmentari) cu potential de transformare in cancer de piele – melanom malign.
“Dermatoscopul Fotofinder mareste optic leziunea de peste 100 de ori. Astfel, nevul (alunita) este fotografiat si analizat pe monitorul aparatului la nivel de detaliu, pentru evaluarea riscului de transformare in melanom. Apoi softul interpreteaza imaginea tinand seama de criterii precum: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *