Romanii de preste granite: S-a frant coloana vertebrala a romanilor din Bucovina.

Reprezentantii comunitatilor romanesti din Valea Timocului, nordul Bucovinei, sudul Basarabiei si Bulgaria au prezentat, la Izvoru Muresului, problemele cu care se confrunta si au cerut statului roman sprijin pentru pastrarea identitatii nationale, conform Mediafax.
Reprezentantii comunitatilor romanesti din tarile din jurul frontierelor Romaniei si din Balcani au prezentat, luni, la dezbaterile de la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, judetul Harghita, presedintelui Traian Basescu si ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa, problemele cu care se confrunta in statele in care traiesc.
Parintele Boian Alexandrovici, reprezentantul romanilor din Valea Timocului, a declarat ca, incepand din 1883, cand “au fost legati” de Serbia, celor 350.000 de romani care traiesc in 154 de sate romanesti si 48 de localitati mixte, li s-a interzis sa invete limba romana la scoala si sa se roage in limba materna.
Potrivit acestuia, “fara ajutorul, fara sprijinul Tarii Mame, Romania”, romanii din Timocul sarbesc vor disparea “in scurt timp”.
“Nici astazi nu avem voie sa invatam limba romana si sa ne rugam lui Dumnezeu in limba romana. Statul sarb ne-a impartit in romani si vlahi, pentru ca vor sa rupa legatura cu Tara Mama. Important e sa ne ajutati sa construim biserici, sa dam un salariu unui preot care sa ne ajute sa ne pastram identitatea, cultura si limba noastra romaneasca. Sa ne ajutati acum, cand se mai poate face ceva”, a spus parintele Boian.
La randul sau, Vasile Tarateanu, reprezentantul romanilor din Ucraina, a afirmat ca situatia comunitati romanesti din “nordul Bucovinei se complica de la o zi la alta”, devenind din ce in ce mai grea.
Potrivit acestuia, legile adoptate de Parlamentul Ucrainei, care ar acorda, aparent, drepturi comunitatii romanesti, inchid scolile cu predare in limba romana.
“S-a frant coloana vertebrala a romanilor de acolo. In presa se duce o campanie puternica impotriva romanilor care vor sa-si pastreze limba materna. In 20 de ani de regim nou ucrainean democratic am pierdut 20 de scoli. La inceputul perioadei sovietice erau 120 de scoli, la sfarsit erau 90 si acum mai sunt 70”, a declarat Tarateanu.
De asemenea, Anatol Popescu, presedintele Asociatiei “Basarabia” a Romanilor din regiunea Odessa, a solicitat autoritatilor romane sa redeschida dialogul cu romanii din sudul Basarabiei.
“Rugam autoritatile din Tara Mama sa redeschida dialogul cu romanii din sudul Basarabiei. Este nevoie de un centru cultural la Ismail, care sa ajute la prezervarea identitatii romanilor de acolo”, a declarat el.
Ivo Gheorghiev, reprezentantul romanilor din Bulgaria, a atras atentia asupra procesului de asimilare, care poate fi stopat prin trei parghii: scoala, mass-media si Biserica.
“Ne intoarcem cu rugamintea catre statul roman, il rugam sa intervina la nivel politic, de stat, pana cand vor pricepe ca noi am avut mai multe drepturi dupa jugul turcesc decat avem acum, am avut scoala, biserica, chiar si propriul ziar. Daca vom ajunge la ceea ce am avut dupa jugul turcesc, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *