Rovana Plumb il contrazice pe Eugen Teodorovici: Romania nu a platit cu fonduri europene credite la BEI si BERD

“Romania nu a platit din fonduri europene credite de la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructura implementate de autoritatile romane. Vreau sa fac precizarea ca toate proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile sunt intai finantate din bugetul de stat. Beneficiarul are relatia directa cu statul roman. Statul roman solicita rambursarea si reintregeste bugetul de stat din fonduri europene, din banii cheltuiti in finantarea proiectelor de dezvoltare ale Romaniei. Sigur ca toate aceste lucruri sunt foarte tehnice, important este ca, in conformitate cu procedurile europene, Romania nu a platit din fonduri europene credite de la aceste banci europene”, a precizat Rovana Plumb ca reactie la diverse afirmatii facute in spatiul public.
Ministrul a precizat in acelasi context ca in perioada actuala de programare “Romania nu a pierdut niciun euro din alocarea fondurilor europene nerambursabile”.
“Avem o relatie foarte buna, o relatie profesionala corecta cu Comisia Europeana, avand o colaborare permanenta, un dialog permanent, constructiv cu partenerii nostri”, a mai declarat Plumb.
Pe 2 noiembrie, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, a afirmat ca in Romania primeste doar acuzatii si insulte, in conditiile in care a reusit sa preia pe fondurile comunitare creditele tarii noastre la BEI si BERD.
“Nu stiu daca ati urmarit, dar, ca la un semnal, dupa ce am zis ca studiul de fezabilitate al spitalelor regionale costa 1,8 milioane euro (si nu 250, cat se avansase in spatiul public), am inceput sa fiu atacata intr-un mod socant. Aceste atacuri pornite ca la un semnal la adresa mea si mai ales atacurile la adresa Uniunii Europene, injuriile prin care sunt acuzata ca sunt vanduta intereselor straine, in conditiile in care toti stiu cate eforturi am facut preluand pe fonduri europene toate creditele Romaniei pe care le avea de platit catre Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare, salariile functionarilor din Romania care lucreaza pe fonduri europene, fazand zeci de proiecte care nu s-au terminat la timp si pentru care statul pierdea aproximativ 3 miliarde de euro, sincer, toate acestea ma lasa fara cuvinte”, scria Corina Cretu pe Facebook.
Ulterior, senatorul liberal Florin Citu a postat pe aceeasi retea de socializare ca datoria externa a Romaniei este platita din fonduri europene, si nu din cresterea economica.
“Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, impreuna cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, injura UE de doi ani de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *