Rusia si Estonia fac schimb de spioni pe un pod de la frontiera

Rusia si Estonia au facut sambata un schimb de doi spioni condamnati, pe un pod care desparte cele doua tari, relateaza BBC News online.
Eston Kohver, un membru al serviciilor estone de securitate, a fost condamnat, luna trecuta, la 15 ani de inchisoare intr-o inchisoare ruseasca.
El a fost eliberat in schimbul lui Aleksei Dressen, incarcerat in Estonia in 2012 pentru spionaj in favoarea Moscovei.
Cazul lui Kohver a provocat un scandal diplomatic, Estonia si Uniunea Europeana (UE) insistand ca acesta a fost rapit de pe teritoriul eston, o acuzatie pe care Rusia a respins-o.
Dressen, un ofiter din cadrul politiei securitatii estone, a fost gasit vinovat de faptul ca a transmis date secrete Rusiei timp de patru ani dupa ce Estonia si-a proclamat independenta in 1991.
El a fost arestat in 2012, impreuna cu sotia, Victoria Dressen, condamnata cu suspendare.
Potrivit Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), schimbul a avut loc pe un pod de peste raul Piusa, care desparte regiunea rusa Pskov (vest) de comitatul eston Polva (sud-est).
Schimbul a fost efectuat in urma unor “lungi negocieri”, a declarat seful Serviciului eston pentru Securitate Interna Arnold Sinisalu, intr-o conferinta de presa televizata, la care a participat si Kohver.
Agentul eston si-a exprimat multumirea ca a venit inapoi acasa si a multumit “tuturor autoritatilor care (l-)au ajutat sa revin in Estonia”.
Schimbul a avut loc in contextul in care presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa se adreseze luni, la New York, Adunarii Generale a ONU, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty, care precizeaza ca in timpul operatiunii punctele de frontiera au fost inchise.
Avocatul lui Kohver, Mark …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *