S&P ar putea retrograda mai multe state bogate

Standard & Poor”s a avertizat marti ca ar putea retrograda “mai multe state cu rating foarte ridicat” din randul G20 daca guvernele nu vor implementa, pana in 2015, reforme de atenuare a cresterii cheltuielilor din sistemele publice de sanatate si alte costuri induse de imbatranirea populatiei.

Mai multe state dezvoltate din Europa, precum si Japonia si Statele Unite, vor suferi in urmatorii 40 de ani cele mai importante deteriorari ale finantelor publice din cauza imbatranirii populatiei, se arata intr-un raport al S&P, preluat de Reuters si citat de Mediafax.
“Cresterea persistenta a cheltuielilor din sistemele de sanatate va exercita presiuni severe asupra finantelor publice in urmatoarele decenii. Daca guvernele nu vor modifica sistemele de protectie sociala, acestea vor deveni probabil nesustenabile”, considera S&P.
In absenta reformelor, S&P ar putea incepe din 2015 sa coboare ratingurile marilor economii ale lumii din cauza costurilor induse de imbatranirea populatiei, trend care ar putea conduce, din 2020, la o crestere a numarului de tari cu rating “junk”, potrivit studiului prezentat de agentie.
Sistemul public de sanatate va genera probabil cele mai semnificative cresteri ale cheltuielilor in bugetele tarilor dezvoltate, care au deja costuri ridicate cu protectia sociala si situatii demografice care se deterioreaza rapid.
Spre exemplu, se estimeaza ca populatia Japoniei va scadea cu 30% pana in 2060, cand 40% dintre locuitori vor avea varste de peste 65 de ani, potrivit datelor oficiale.
Cheltuielile cu protectia sociala din Japonia, care includ pensii si servicii de sanatate, sunt estimate la 108.000 miliarde de yeni (1.400 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *