Sapte fonduri private de pensii vor disparea in urmatorii 5 ani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Fondurile de pensii private obligatorii care nu acumuleaza cel putin 50.000 de clienti in urmatorii 3 ani risca sa dispara de pe piata, dupa cum a declarat Dan Pescaru, director general adjunct al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Pescaru si-a sustinut declaratia invocand experienta statelor vecine in care numai 60% dintre fondurile de pensii private au reusit sa ramana pe piata mai mult de cinci ani. „In tari precum Polonia, Ungaria sau Estonia, care au implementat mai devreme acest sistem, circa 40% dintre fondurile care s-au prezentat la start nu au rezistat pe piata”, a precizat oficialul CSSPP intr-un interviu acordat presei.

Administratorii de pensii private obligatorii care nu reusesc sa acumuleze cel putin 50.000 de cotizanti in urmatorii trei ani vor fi nevoiti, conform legii, sa cedeze portofoliul de clienti catre alte fonduri mai mari. In momentul de fata 7 dintre cei 18 administatori impart o piata de numai 1,3% dintr-un total de circa 4 milioane de romani care s-au inscris pentru plata pensiei private obligatorii. Tocmai pentru ca exista acest risc CSSPP urmeaza sa propuna un proiect legislativ care sa permita achizitionarea sau fuziunea unor astfel de administratori. „Curand vom promova un proiect de norma privind tranzactiile cu actiunile administratorilor pentru a fi propus spre dezbatere publica, cu privire la achizitii, fuziuni sau fuziuni prin absorbtie. E clar ca pe partea de fuziuni trebuie respectata legislatia in domeniul societatilor comerciale, care este data de legea 31”, a mai spus Dan Pescaru.

Pentru ca fondurile de pensii se sustin financiar prin incasarea comisioanelor de la clienti si prin veniturile pe care le realizeaza, Pescaru nu crede ca societatile cu 5.000 de cotizanti pot rezista pe piata mai mult de doi ani. Nici fondurile care au atras 20-30.000 de participanti nu sunt scutite de griji, acestea fiind obligate prin lege sa atinga pragul de 50.000 de clienti, lucru destul de greu de realizat.

Potrivit estimarilor specialistilor, fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) vor colecta contributii de 300 de milioane de euro in acest an. La capatul perioadei obligatorii de aderare, 17 ianuarie 2008, ING Fond de Pensii a inregistrat un numar total de peste 1,2 milioane de clienti, corespunzand unei cote de piata de aproximativ 30%. Podiumul este completat de catre Allianz-?iriac Fond de Pensii, care a atras circa un million de clienti si Generali Fond de Pensii care a strans putin peste 400.000 de adeziuni.

spot_imgspot_img