Sarkozy ordona revizuirea bazei de date Edvige, un Big Brother care a starnit indignarea francezilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Crearea in Franta a unei baze de date a politiei cu informatii despre oameni politici, sindicalisti si chiar minori de 13 ani care ar putea aduce atingere ordinii publice a provocat indignarea asociatiilor civile determinandu-l pe presedintele Sarkozy sa ordone revizuirea acestui sistem.

Şeful statului francez i-a cerut ministrului de interne, Michele Alliot-Marie, sa revada planurile in legatura cu baza de date de securitate, denuntata de sustinatorii libertatilor civile si pusa sub semnul intrebarii de insisi oficiali din propriul guvern de centru-dreapta, relateaza AFP.

Decizia, anuntata marti seara, a fost salutata de presa. „Sarkozy revine asupra fiselor”, a titrat miercuri pe prima pagina cotidianul de centru-stanga Liberation.

Baza de date Edvige – acronim de la Exploatare Documentara si Valorificarea Informatiilor Generale – care putea stoca informatii despre oameni activand in viata politica si civila, inclusiv detalii despre orientarea lor sexuala sau despre sanatate, a fost criticata, din ce in ce mai mult, inca de la aprobarea discreta a acestui proiect in luna iulie.

Zeci de mii de oameni au semnat o petitie online impotriva bazei de date si chiar membri ai Guvernului – intre care ministrul apararii Herve Morin – si-au exprimat indoielile in legatura cu proiectul. Tot in Guvern, secretarul de stat pentru drepturile omului Rama Yade a cerut sa fie facute „precizari” si sa fie aduse „clarificari” in legatura cu chestiunea orientarii sexuale a persoanelor fisate.

Principala forta de opozitie, Partidul Socialist, a cerut Guvernului sa retraga decretul si sa dea explicatii in fata Parlamentului.

Liderii sindicali si patronii, care vor fi principalele tinte ale bazei de date, nu au ramas fara replica si si-au manifestat, la randul lor, impotrivirea. Nu mai putin de 13 recursuri au fost depuse la Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa din Franta, care se va pronunta asupra legalitatii masurii la sfarsitul lunii decembrie.

Initial Guvernul a luat apararea Edvige spunand ca este o simpla baza de date care nu face nimic mai mult decat sa centralizeze informatii stocate initial separat de mai multe organisme de securitate care acum au fuzionat. Guvernul a incercat sa calmeze polemica promitand garantii si menajamente.

Marti, ministrul de interne Mich?le Alliot-Marie a promis unele modificari pentru a limita fisarea tinerilor de 13 ani si s-a declarat dispusa sa furnizeze „intr-o lege” toate garantiile necesare pentru libertatile publice. Intre altele, autoritatile ar avea in vedere sa elimine informatiile referitoare la orientarea sexuala si datele despre sanatatate si se intreaba daca este oportuna fisarea personalitatilor.

Baza de date a fost creata prin decret publicat la 1 iulie si va fi administrata de Directia Centrala pentru Securitate Publica (DCSP), mostenitoarea, din vara, a Informatiilor generale, o institutie considerata mult timp un fel de politie politica, precizeaza AFP.

Avocatul Jean-Marc F?dida este de parere ca Edvige inseamna posibilitatea de „a fisa intreaga populatie franceza”.

spot_imgspot_img