Un savant de la NASA, carea reanalizat probele martiene recoltate in 1976 de sonda spatiala Viking 1, a declarat ca este „99% sigur” ca exista viata pe Marte, informeaza dailymail.co.uk si Mediafax.
In iulie 1976, sonda spatiala Viking 1 a coborat pe suprafata planetei Marte, dar nu a descoperit urme de viata. Insa, dupa aproape trei decenii de la acea misiune, potrivit savantilor de la NASA, concluziile initiale au fost eronate, intrucat sonda americana a descoperit in realitate dovezi ale existentei unor microbi in probele recoltate de pe scoarta martiana.
Folosind modele de analiza matematica, savantii americani au ajuns la concluzia potrivit careia sarurile din probele martiene infirma estimarile initiale si ofera indicii clare despre existenta unei vieti microbiene pe Marte.
Noile analize au cautat „complexitatea” in acele probe – un parametru care indica prezenta vietii. Spre surpriza oamenilor de stiinta, savantii de la NASA au descoperit acest parametru in probele martiene.
„Acest fapt sugereaza un raspuns biologic robust”, au explicat cercetatorii de la Universitatea din Sienna si de la Keck Institute din California.
„Aceste analize sprijina teoria potrivit careia experimentul Viking LR a detectat intr-adevar viata microbiana pe Marte”
Reevaluarea concluziilor din anii „70 a fost determinata de descoperirea unor perclorati in scoarta martiana din zona unde a coborat un alt vehicul spatial lansat de NASA, Phoenix, in 2008.
Prezenta acelorasi substante chimice in probele recoltate de sonda Viking i-a facut pe cercetatorii din anii „70 sa creada ca probele au fost contaminate (la revenirea lor pe Terra, n.r.).
Oamenii de stiinta raman insa impartiti in ceea ce priveste chestiunea dovezilor certe referitoare la viata de pe Marte.
Christopher McKay, cercetator la Ames Research Centre din cadrul NASA, a declarat intr-un interviu pentru Discovery: „Descoperirea unor substante organice nu reprezinta o dovada a vietii sau o dovada a unei vieti din trecut. Reprezinta doar dovada prezentei unor substante organice”.”Dovada suprema ar fi o inregistrare video cu o bacterie de pe Marte. Ar trebui sa trimita un microscop – care sa monitorizeze miscarile unei bacterii. Pe baza …