Scandal de coruptie in sistemul public de sanatate. Seful CNAS, retinut de DNA, in dosarul privind decontarile fictive

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Marian Burcea, a fost retinut de procurorii anticoruptie, in dosarul in care se investigheaza decontari fictive de la institutie. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, o alta persoana vizata ar fi Sergiu Nicolae Ciobanu, fost consilier in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).
Joi, cei doi, alaturi de alte persoane, au dat declaratii la sediul DNA.
Potrivit DNA, infractiunile ar fi fost comise in perioada ianuarie 2016-august 2017, in legatura cu circuitul de decontare a serviciilor de ingrijiri medicale de catre Casa de asigurari de sanatate a municipiului Bucuresti, activitatile fiind desfasurate pe trei paliere.
Potrivit unor surse judiciare, citate de?News.ro, mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CSAMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals.
In acest caz ar fi implicati functionari din cadrul CSAMB, functionari aflati sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

?Conform acelorasi surse, ar fi existat? numeroase situatii in care, prioritate la aprobare si decontare ar fi avut?dosarele medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati? care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu ar fi fost refuzati. Pentru evitarea depistarii fraudelor, s-ar fi intocmit, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.
Prejudiciul adus bugetului CASMB ar fi de aproximativ 13.200.000 lei,? cu vatamarea drepturilor legale ale asiguratilor carora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenta medicala la domiciliu.
Mai mult, functionari din cadrul CNAS si ai CASMB, inclusiv functionari cu atributii de control, …

spot_imgspot_img