Scandalul diplomatic dintre Bucuresti si Budapesta ia amploare: Ungaria a retras sprijinul Romaniei privind aderarea la OCDE
UPDATE 20.30:?Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu considera ca suspendarea de catre Ungaria a sprijinului acordat Romaniei pentru aderarea la OCDE este “un gest inexplicabil”, potrivit Agerpres.
“In primul rand, din punct al relatiilor diplomatice bilaterale, avem un Parteneriat strategic convenit in anul 2002 si un Tratat politic de baza semnat in 1996. Acest gest mi se pare inexplicabil. Indiferent de problemele invocate, probleme interne, blocarea votului in ceea ce priveste candidatura Romaniei la OCDE nu are absolut nicio legatura si implicit niciun fel de explicatii. Chestiunile care tin de reglementarile interne in ceea ce priveste drepturile libertatile minoritatilor, identitatea culturala, dreptul la educatie sunt supuse legilor interne din Romania. Nu pot face obiectul internationalizarii, asa cum doreste partea ungara, dar decizia legata de OCDE nu are, din punct de vedere al continutului, niciun fel de legatura cu tema in sine, care se dezbate si trebuie reglementata conform normelor romanesti. Deci asocierea celor doua subiecte este absolut neavenita. Nu inteleg aceasta pozitie, nu inteleg ce doreste partea ungara”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru Agerpres.
In opinia sa, “faptul ca Romania nu ar deveni membru al OCDE reprezinta o pierdere economica in egala masura si in relatia cu Ungaria la nivel regional, dar si in ceea ce priveste cetatenii Romaniei, indiferent de etnie”.
“Problemele legate de OCDE tin de piata, de concurenta, de competitie, de pregatirea fortei de munca, deci absolut niciun fel de legatura cu aspectele invocate si care, evident, vor fi, la un moment dat, rezolvate, conform reglementarilor interne din Romania. Dincolo de echilibrul necesar al tuturor partilor intr-o astfel de situatie, este clar ca, pe de o parte, este necesar sa existe explicatii, iar pe de alta parte, evident, dialogul bilateral, care are, cum spuneam, repere clare si care au functionat de-a lungul timpului, incepand cu Tratatul politic de baza, Parteneriatul strategic si raporturile de cooperare inauntrul Uniunii Europene si Aliantei Nord-Atlantice. Deci, pe baza acestor repere, in mod evident trebuie sa se ajunga la deblocarea situatiei. Pentru ca, in acest moment, partea ungara, printr-un gest de retaliere, a blocat o candidatura a Romaniei intr-o structura multilaterala”, a mai spus Diaconescu.
Mircea Geoana: Partea ungara ar trebui sa retracteze decizia
Fostul ministru de Externe Mircea Geoana recomanda partii ungare sa retracteze si sa reconsidere decizia de a retrage sprijinul privind aderarea Romaniei la OCDE, potrivit Agerpres.
“Sfatul meu catre (…) partea ungara este de a retracta si de a reconsidera aceasta situatie. Nicio campanie electorala si niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifica un gest atat de inamical fata de un aliat si partener in Europa si NATO cum este Romania”, a spus Mircea Geoana.
El sustine ca exista o disproportie a reactiei partii ungare fata de inchiderea “justificata” a Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures.
“Este o disproportie intre reactia partii ungare la inchiderea justificata a liceului din Romania. Nu exista nicio forma de echivalenta intre cele doua situatii. Este o escaladare nejustificata a unei situatii fara premeditare din partea partii romane. Exista o disproportie vadita intre cauza si efect. Am participat in ultimii ani in cariera mea diplomatica si politica la construirea parteneriatului pentru secolul XXI intre Romania si Ungaria. Acest tip de gest, de ostilitate fata de Romania este fara precedent in istoria ultimilor 25 de ani. Intelegerea scrisa si nescrisa intre Romania si Ungaria a fost ca ne vom sprijini reciproc in traseul reintegrarii noastre in Occident. Ungaria a rezistat tentatiei de a bloca integrarea Romaniei la NATO, ea intrand inaintea noastra. A fost solidara cu noi in integrarea in UE pentru ca s-a integrat inaintea noastra. Blocarea Romaniei la OCDE este pur si simplu deplasata, contraproductiva si cu potential periculos”, a spus Geoana.
In opinia sa, Ungaria nu va reusi sa isi continue proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fara sa aiba Romania de partea sa.
“Ungaria nu va reusi niciodata sa isi duca mai departe proiectele la nivel european, regional sau transatlantic fara sa aiba Romania de partea sa. Nu vreau sa vad Romania blocand initiativele ungare in Consiliul European, in Parlamentul European sau in Alianta Atlantica. Nu cred ca este calea de urmat. Sfatul meu catre (…) partea ungara este de a retracta si de reconsidera aceasta situatie. Nicio campanie electorala si niciun fel de context politic conjunctural intern nu justifica un gest atat de inamical fata de un aliat si partener in Europa si NATO cum este Romania”, a adaugat Geoana.
?
Ungaria si-a retras, vineri, sprijinul privind aderarea Romaniei si Croatiei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit diplomatiei de?la Budapesta, informeaza MTI, citat de Agerpres.
MAE ungar precizeaza ca motivul pentru care Ungaria isi suspenda sprijinul pentru aderarea Romaniei la OCDE este inchiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Targu Mures. In cazul Croatiei, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investitie a societatii ungare MOL in aceasta tara.
MAE de la Budapesta a mai mentionat ca Ungaria si-a declarat la Consiliul OCDE – care se desfasoara vineri la Paris – intentia de a nu sprijini intrarea Romaniei si Croatiei in aceasta organizatie.
De ce a izbucnit conflictul
Miercuri, ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar in urma suspendarii activitatii Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar fata de situatia in care se afla respectivul liceu si a spus intr-o conferinta de presa ca actiunea autoritatilor romane echivaleaza cu “un atac impotriva Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, copiilor, familiilor si procesului de restituire in Romania”.
Aproximativ 2.500 de persoane au iesit, miercuri seara, in fata Prefecturii din Targu-Mures, pentru a protesta fata de o decizie a instantei prin care hotararea ISJ Mures privind infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Targu Mures a fost anulata. Astfel, autoritatile ungare au anuntat miercuri ca au suspendat sprijinul acordat Romaniei la aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Ministerul roman al Afacerilor Externe precizand ca reactia statului vecin “contravine mesajelor de deschidere recente”.
Reactia MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, intr-un comunicat de presa, ca are in atentie situatia de la Liceul?Romano-Catolic de la Targu-Mures, astfel incat sa fie gasite solutii.
“Autoritatile romane sunt interesate de identificarea unor solutii care sa asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranta si buna convietuire interetnica la nivelul societatii romane si care sa asigure o buna integrare a cetatenilor romani, indiferent de etnie, in societatea romana”, precizeaza Ministerul de Externe, intr-un comunicat.
Totodata, diplomatia romana subliniaza ca “trebuie tinut cont de faptul ca orice institutie de invatamant din Romania trebuie sa respecte fara exceptie legea romana, aceasta nefiind aplicata discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de alta natura.”
“Conditiile infiintarii si functionarii acestui liceu reprezinta o chestiune ce tine de resortul instantelor romane, cu ale caror decizii nu se poate interfera, conform principiului independentei justitiei. Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in nici un fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania, in subiect de campanie electorala in Ungaria si sacrificarea, in numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un invatamant de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, mai precizeaza MAE.
Potrivit diplomatiei de la Bucuresti, orice incercare de prezentare a situatiei de la Liceul Romano-Catolic din Targu-Mures drept o nerespectare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale “este contrara realitatii, existand numeroase exemple de unitati de invatamant la toate nivelurile de educatie care confirma asigurarea de catre statul roman la cele mai inalte standarde a dreptului la educatie in limba materna pentru minoritatea maghiara din Romania.”
Seful diplomatiei romane, Teodor …