Scandalul navelor ia amploare: Trei marinari ucraineni au fost arestati de autoritatile ruse

Judecatoria din Simferopol a dispus plasarea sub arest pe doua luni a trei marinari din cei 24 retinuti de autoritatile ruse pentru trecerea ilegala a frontierei.

Judecatoria raionului Kiev al orasului Simferopol a dispus plasarea sub arest, pana pe 25 ianuarie, a marinarului ucrainean Yurie Budzylo, retinut pentru trecerea ilegala a frontierei de stat a Rusiei, transmite?RIA Novosti.?
De asemenea, au fost plasati sub arest pe o perioada de doua luni Vladimir Varimez si Vladimir Teresenko – alti doi membri ai echipajului navelor ucrainene care au trecut ilegal frontiera ruseasca.
Incidentul survenit duminica in Marea Neagra, cand garda de coasta rusa a capturat trei nave ucrainene si a retinut marinarii aflati la bordul acestora, este analizat intr-un amplu material publicat marti in Washington Post de Anne Applebaum, scriitoare si jurnalista americana, castigatoare a unui premiu Pulitzer, autoarea volumului “Gulagul. O istorie””. Ea identifica mai multe motive care ar fi putut determina reactia Rusiei in momentul in care navele ucrainene au incercat sa patrunda in stramtoarea Kerci, in largul peninsulei Crimeea anexate.
Incidentul produs la sfarsitul saptamanii trecute ar putea fi pur si simplu un mod prin care Rusia doreste sa reaminteasca periodic ca nu va pune capat anexarii ilegale a peninsulei Crimeea, considera autoarea articolului. Atacul asupra navelor marinei ucrainene s-ar potrivi, de asemenea, intr-un proiect regional mai amplu: presiunea pe termen lung asupra portului Mariupol, precum si a coastei ucrainene care ar putea fi izolata de restul Marii Negre prin inchiderea Stramtorii Kerci.De asemenea, noteaza Anne Applebaum, este un moment interesant in politica interna a Rusiei. Acest incident militar survine dupa protestele ample impotriva modificarilor aduse legislatiei ruse privind varsta de pensionare si este insotita de o mare frustrare fata de economia care stagneaza. Cel mai important activist al opozitiei ruse, Alexei Navalnii, a observat imediat ca sondajele recente au aratat o scadere a popularitatii presedintelui rus Vladimir Putin.Totodata, momentul ar fi putut fi ales avand in vedere calendarul politic din Ucraina, care se pregateste pentru alegeri prezidentiale in luna martie anul viitor. Poate ca rusii doresc sa injecteze un element polarizant intr-o societate deja divizata; poate ca acesta este un raspuns la decizia Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a se desprinde de Rusia; poate ca doresc sa provoace o amanare a alegerilor, estimeaza autoarea articolului. In sens restrans, s-ar putea deja ca ei sa fi reusit sa schimbe atmosfera politica in Ucraina. Duminica seara, presedintele Petro Porosenko – care nu ocupa o pozitie favorabila in sondajele de opinie – a cerut instituirea legii martiale pentru 30 de zile, mentionand amenintarea unei invazii rusesti, iar parlamentul a votat luni pentru impunerea acesteia.In cele din urma, noteaza Anne Applebaum, momentul ar putea avea legatura cu politica pe plan international. Marea Britanie, una dintre tarile cele mai ferme cu privire …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *