Schweighofer, pusa la zid pentru “macelul” din padurile Romaniei

0
1

Dupa doi ani de investigatii in Romania, o echipa de activisti de mediu americani acuza compania austriaca Holzindustrie Schweighofer ca proceseava lemn taiat ilegal.?Actiunea lor este sprijinita de cele mai mari ONG-uri de mediu din Romania. Acum, mingea este in curtea autoritatilor.
Cand Alexander von Bismarck, director executiv al Environmental Investigation Agency (EIA), s-a dus la poarta Holzindustrie Schweighofer dandu-se drept un investitor american care are de vanzare lemn taiat ilegal din padurile Romaniei, a fost primit cu mainile deschise. Placa lui suna asa: autoritatile ii permit sa taie o anumita cantitate de lemn, dar el va taia dublu, in mod ilegal, si vrea sa stie daca Schweighofer e dispus sa cumpere.
a”Nicio problema,” i-a raspuns Karl Schmid, directorul de achizitii al companiei lider pe piata romaneasca de prelucrare a lemnului.
Intalnirea dintre cei doi a fost doar una dintr-o serie filmata in timpul unei investigatii incepute in Romania in urma cu doi ani, la finalul careia EIA a realizat un raport care aduce “dovezi ale masacrului din ultimele paduri seculare din Europa”.
a”Din pacate, ne-a fost extrem de usor sa gasim temn taiat ilegal. Si fiecare bustean taiat ilegal pe care il gaseam ajungea invariabil la poarta unei fabrici Schweighofer.”, a spus ieri Alexander von Bismarck intr-o conferinta de presa in care a fost lansat raportul a”Furtul ultimei paduri”, care isi propune sa arate a”fata urata a taierii ilegale de lemn din Romania”.
Cifrele unui studiu al Greenpeace arata ca in Romania,?intre 2000 si 2011,?au disparut de pe fata pamantului 280.000 de hectare. Dintre acestea, spun activistii EIA, cel putin jumatate reprezinta taieri ilegale. Iar un principal destinatar al lemnului taiat ilegal este Schweighofer.
Raportul EIA are sustinerea celor mai importante ONG-uri de mediu care activeaza in Romania, la pupitru aflandu-se ieri reprezentanti din conducerea Greenpeace, World Wide Fund for Nature (WWF), Agent Green, Nostra Silva.
Sesizare la Biroul Federal pentru Paduri din Viena?
Ca urmare a dovezilor prezentate in raport, WWF?a depus miercuri o sesizare la Biroul Federal pentru Paduri din Viena, referitor la incalcarea reglementarilor UE privind procesarea lemnului si a cerut o investigatie aprofundata a acuzatiilor aduse?Schweighofer.
“Toleranta noastra trebuie sa fie zero fata de acest fenomen. Am citit cu mare ingrijorare acest raport. In Romania, modelul economic ar trebui sa fie bazat pe conexiunea dintre om si natura.”, …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here