Scumpirea energiei. Guvernul va cere Parlamentului o ancheta la ANRE pentru intarzierea licitatiilor

“Eu cred ca e un moment in care sa putem cere Parlamentului in mod public, in numele Guvernului, o ancheta la ANRE, ca nu ne sunt subordonati noua. Dar Parlamentul cred ca poate sa-l intrebe pe dl Havrilet (n.n.- Niculae Havrilet, presedintele ANRE) de ce ii e cald de vreo doua-trei luni si nu a facut ce trebuie. Poate facem si o adresa oficiala catre Parlament”, a spus premierul Mihai Tudose, adresandu-se ministrului Energiei, Toma Petcu.
Ministrul Energiei afirmase in sedinta Executivului ca ANRE este cea care nu a organizat licitatii pentru achizitionarea de energie de pe piata secundara.
“O sa fac o nota catre dvs. pentru ca Guvernul Romaniei poate cere Parlamentului acest lucru. Fac o nota de informare si cu procedura legala, dvs urmand sa decideti in concesinta”, a spus Petcu.
Raspunsul premierului a fost prompt: “Tocmai am decis – o facem, ca poate-l intreaba cineva si domnia sa neavand obligatia sa informeze Guvernul, nu puteam sa-l deranjam. E vara, e cald…”.
ANRE a anuntat, luni, ca deficitul de oferta pentru energie este “o deficienta majora care nu poate fi clarificata intr-un timp mai scurt de 45 zile”, astfel ca, inevitabil, au fost amanate licitatiile pentru furnizorii de ultima instanta (FUI).
Recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca una dintre cauzele scumpirii energiei este amanarea licitatiilor pentru FUI, furnizorii fiind oarecum fortati sa evolueze pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU, o platforma a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuatiile de pret sunt mult mai mari decat pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde preturile au mai multa stabilitate.
In replica, ANRE a comunicat ca licitatia de pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU) aferenta trimestrului III 2017 “nu poate avea loc, deoarece nu sunt indeplinite conditiile necesare inceperii si desfasurarii conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul presedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014”.
Citeste si ANRE: Deficitul de oferta pentru energie e o deficienta ce nu poate fi clarificata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *